Verliefd zijn op het verliefd zijn.

30.09.2021 Parship Redactie

Iedereen vindt het geweldig om verliefd te zijn. Het is heerlijk om je geliefd en gewaardeerd te voelen. Verliefdheid brengt het beste in een mens naar boven. Je voelt je sterk en durft meer dan normaal. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat wanneer men verliefd wordt er dezelfde hormomen vrij komen als wanneer iemand cocaïne gebruikt, en ja deze zijn net zo verslavend. Het is dus geen wonder dat sommige mensen verliefd zijn op het verliefd zijn. Er blijken zelfs meer mensen verslaafd te zijn aan liefde en seks dan aan alcohol en drugs.

Eén op de twaalf mensen heeft er last van: het gevoel niet zonder partner te kunnen. Verliefdheid laat in de hersenen dezelfde sporen na als een cocaïneverslaving, en afwijzing of verlating veroorzaakt dezelfde pijn als afkicken. Wanneer de liefde uiteindelijk toch niet helemaal wederzijds blijkt te zijn en er een persoon met een verliefd gevoel achterblijft, gaat deze door een zware “afkickperiode”heen. De persoon verlangt namelijk weer naar het opwekkende stofje dat verliefdheid geeft: The love drug.

Maar wanneer ben je nou verslaafd aan het verliefd zijn?

Mensen met een laag serotonine niveau in hun hersenen blijken gevoeliger te zijn voor verslavingen. Deze personen zijn afhankelijker en hebben minder zelfvertrouwen dan mensen met een hoger niveau serotonine in hun hersenen. Dit zorgt ervoor dat zij bevestiging gaan zoeken met middelen die buiten hunzelf liggen namelijk, drugs, relaties en alcohol.

De grens tussen een gezonde behoefte aan hechting en liefde en een liefdes verslaving is niet altijd duidelijk. Bij mensen die verliefd zijn op het verliefd zijn ontstaat een verslaving aan emotionele pijn, waarin spanning wordt verward met hartstocht en emotionele pijn met liefde. Er wordt constant gesmacht naar aandacht van iemand anders en de persoon is snel en constant verliefd. Een liefdes verslaafde heeft moeite met relativeren en leeft op een roze wolk. Er wordt veel gefantaseerd over “hoe mooi het zou kunnen zijn” en respectloos gedrag wordt vaak goedgekeurd, omdat het hebben van een relatie belangrijker voor deze persoon is.

“Foute relaties” houden ons in de greep als de dieptepunten zich afwisselen met een hoogtepunt. De dieptepunten geven het gevoel van een extreme climax als het een keer weer wel leuk is. Het hoogtepunt zorgt ervoor dat je de dieptepunten weer aankunt, en dat je opnieuw bereid bent al die ellende te doorstaan, op naar het volgende hoogtepunt.

Hoe kom je ervan af?

Iedereen is weleens hartstochtelijk verliefd geweest en de meeste hebben al eens geleden onder liefdesverdriet. Hoe werkt deze liefdevolle verslaving en kunnen we de verslaving afremmen? Volgens neurologen kunnen we onze emoties voor een groot deel zelf besturen. Het is dus mogelijk om een gebroken hart en een periode vol verdriet en ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Om verliefde gevoelens te onderdrukken is het belangrijk om contact te vermijden. Door geen contact te hebben geef je jouw hersenen de mogelijkheid te herstellen. Als je wel verliefd wilt worden,kies dan voor een persoon die qua interesses en idealen, achtergrond en opleidingsniveau op jou lijken.