> Advies > Bijzondere situaties > Pinocchio? Nee bedankt!

Bijzondere situaties

Pinocchio? Nee bedankt!

Iemand anoniem leren kennen via internet is heel leuk. Toch kan er achter al die charmante e-mails ook wel eens een nepfiguur schuilgaan. Hoe ontmaskert men de Pinocchio's onder de dames en heren? En hoe groot is het risico daarop eigenlijk?

Pinocchio? Nee bedankt!

"Als de mensen uit de contactadvertenties werkelijk zo leuk zouden zijn, zouden ze niet lang naar een partner hoeven te zoeken." - "Op internet wordt gelogen of het gedrukt staat." Dit soort uitspraken kent u beslist. En misschien wordt u er onzeker van, want u wilt zich geen teleurstellingen op de hals halen. Met onze tips neemt u het zekere voor het onzekere.

Is het allemaal bedrog?

Het klopt: op internet wordt gelogen. Volgens een studie van de Oostenrijkse seksuoloog Kurt Koll zouden 35 procent van de vrouwelijke en zelfs 80 procent van de mannelijke gebruikers van chatrooms en forums voor singles in Duitsland en Oostenrijk minstens één keer meer of minder foutieve gegevens over hun persoon hebben verstrekt. Het zou echter verkeerd zijn vanwege deze cijfers al te wantrouwig te worden. Het komt immers neer op de vraag: waar wordt gelogen - en hoe? Chatrooms zijn zelden "bedrogvrije zones", al helemaal wanneer het in eerste instantie vooral om schunnige praatjes gaat. Dat men op een serieus forum anderen maar wat op de mouw speldt, is echter geenszins de gewoonte. Kleine "verbeteringen" komen nog het meeste voor: verlaging van de leeftijd of het aantal kinderen, verbetering van de lichaamslengte of hoogte van het inkomen. Dit soort opschepperij mag men dan verwerpelijk vinden, in de regel zijn het serieus zoekende singles die zich daarachter verschuilen. Compleet verzonnen biografieën zijn op serieuze websites zeer zeldzaam en worden meestal snel ontmaskerd. Laat u zich niet ontmoedigen - ten slotte kunt u ook in een bar of op een feestje iemand leren kennen die niet helemaal eerlijk tegenover u is.

De Pinocchio

Hoe herkent men echter notoire bedriegers? Een extreem voorbeeld: Astrid (52) was meteen in de ban van haar internetgeliefde Rolf. "Alles wat ik me van een relatie had voorgesteld werd waarheid." Daarom kon ze er ook wel mee leven dat ze na zes weken nog steeds niet bij Rolf thuis was geweest. Bovendien nodigde hij haar ieder weekend opnieuw uit om naar hem toe te komen. Er kwam altijd in de laatste minuut iets tussen. Astrid werd pas wantrouwig, toen Rolf haar zijn droom onthulde: een zeilreis om de wereld van meerdere jaren, natuurlijk samen met haar. Op vragen reageerde Rolf ontwijkend: "Vertrouw me!" Wat Astrid ook deed - tot de dag dat ze hem belde en onverhoeds Rolfs moeder aan de lijn kreeg. En dat terwijl Rolf Astrids laatste bezoek had afgezegd, omdat zijn moeder net was gestorven... Gekwetst verbrak Astrid het contact. Hoe ver het bedrog van de veronderstelde man van haar dromen ging, of hij nog bij zijn moeder woonde of zelfs bij zijn echtgenote - het interesseerde haar niet meer. En de conclusie: natuurlijk is het prima als u een voorbehoud maakt wat betreft het vertrouwen dat u een nieuw contact schenkt. Maar ook moet u in de e-mails en bij de verdere kennismaking op bepaalde tekens letten; ten slotte weet u over uw internetflirt alleen maar dat wat hij/zij u zelf meegedeeld heeft. Vertrouwt u op uw gevoel, als iets vreemd op u overkomt.

Zonder een roze bril

Als u uw nieuwe contact nooit thuis mag bezoeken, kan dat een aanwijzing zijn dat hij/zij iets te verbergen heeft. Dat geldt ook als hij/zij, ondanks het feit dat u elkaar al wat langer kent, u alleen het mobiele of zakelijke telefoonnummer geeft, regelmatig niet op afspraken komt opdagen en u niet aan vrienden of familie voorstelt. Natuurlijk kunnen er voor al deze dingen ook onschuldige verklaringen zijn. Navraag is echter wel degelijk gerechtvaardigd, maar dan zonder verwijten. Hoe reageert de ander op directe vragen? Worden deze genegeerd, met lompe opmerkingen "afgebogen" ("Dat is op dit tijdstip toch helemaal niet belangrijk...") of nogal overdreven heftig afgeweerd ("Liefde is toch gebaseerd op vertrouwen!")?! Bedriegers houden van het grote gebaar. Ze doen gewaagde beloftes ("Ik kan elk moment met mijn privé-jet bij je zijn!") of houden u met dramatische verhalen over hun verleden in spanning. De vrouwelijke variant lokt u wellicht met seksuele ongedwongenheid, maar speelt daarbij alleen maar met uw verlangens. Vuistregel: kijkt u nog eens heel goed, als alles u wat al te fantastisch voorkomt. Gunt u zichzelf de tijd om de ander in alle levenssituaties te leren kennen. Als u ergens onzeker over bent zonder dat u er echt uw vinger op kunt leggen, helpt het misschien er eerst eens met een goede vriend(in) over te praten.

Betrapt - en dan?

Wie alleen maar net doet alsof hij/zij zich aan een nieuwe partner wil binden of er stiekem "relaties ernaast" op na houdt, is nauwelijks geschikt voor een relatie op basis van vertrouwen. Ook andere leugens - de kabellegger die zich uitgeeft voor programmadirecteur van RTL4 - diskwalificeren de leugenaar, want wie wil er nu samen met een pathologische leugenaar door het leven gaan? Als uw nieuwe contact u echter bij het eerste telefoontje bekent dat hij/zij vijf jaar ouder is dan in de beschrijving op internet staat of een andere klein leugentje op de kerfstok heeft, kunt u, als u dat wilt, vergeving schenken en er samen om lachen. De wens om de werkelijkheid een handje in een andere richting te helpen is zeer menselijk. Misschien hebt u zelf wel eens met de gedachte gespeeld uzelf zo jong te maken als u zich voelt of uw bijna volwassen zoon in eerste instantie maar te verzwijgen om niet meteen in de "lade met moeders" te worden geschoven. Hoe dan ook begeven leugenaars zich altijd op glad ijs. Ook al levert het meer reacties op, u hebt er niets aan als anderen in u iets zien wat u niet bent. Daar komt bij dat sommige mensen oneerlijkheid uit principe al niet verdragen. Het is daarom veel beter om de mogelijkheden te benutten waarmee u uw eigen gegevens kunt specificeren (bijv. "ben geen omatype"), ofwel in uw eerste e-mail of al meteen bij Parship.nl in "Ik over mezelf". Blijft u zo authentiek mogelijk, want alleen zo spreekt u precies de juiste persoon aan.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)