> Advies > Het eerste contact > Het e-mailadvies

Het eerste contact

Het e-mailadvies

Wat schrijf ik aan iemand die ik nog helemaal niet ken? Hoe kom ik erachter of ik werkelijk bij die ander pas? En kun je per e-mail eigenlijk wel flirten? We geven u hier tips voor uw Parship-mails.

Het e-mailadvies

Daar zit u dan - zonder een taalwonder als Martin Bril die u de schrijfkunst der kennismakingsmails leren kan. Maar wees niet bang: zo moeilijk is het niet. Integendeel, het is juist spannend.

Ja, ik ben geïnteresseerd!

Bedenk eerst goed waarom u eigenlijk contact zoekt of waarom u reageert op een e-mail van een geïnteresseerde kandidaat: u wilt antwoorden 'ontfutselen' en ontdekken of u met hem of haar op dezelfde golflengte zit. Als u zich dit hoofddoel voor ogen houdt, voorkomt u verkeerde interpretatie van woorden of erger: een snelle afwijzing. Een fataal voorbeeld: "Hallo lief, stuur me toch 'ns een foto!" De kans is groot dat dit dwingende bericht verkeerd wordt opgevat. Voor de ontvanger is dit immers wel een erg directe benadering. Maar wat is wel de juiste toon? Uit een Parship-enquête onder 800 leden kwam duidelijk naar voren dat de schrijver vooral moet laten merken dat hij of zij geïnteresseerd is in de andere persoon. Voor 43 procent van de ondervraagden was dit zelfs belangrijker dan bijvoorbeeld de lengte of de originaliteit van de virtuele brief. Logisch, want zij kennen u nog niet. Stel daarom vooral veel belangstellende vragen. Het Parship-profiel van de kandidaat biedt hiervoor al interessante aanknopingspunten. Richt u zich bij het lezen van zo'n profiel op de details die u spannend vindt, en haak daar vervolgens op in!

De andere kant van de medaille

Natuurlijk moeten uw mails ook over uzelf gaan. Maar vertel bij lichte twijfel over de kandidaat eerder te weinig dan te veel. U kunt immers beter iemand nieuwsgierig maken dan ellenlange verhalen oplepelen waarmee u anderen verveelt. Leg in de correspondentie ook niet de nadruk op uw echte of vermeende mankementen en tekortkomingen. Zie bovendien af van het vermelden van al die grootse daden die u hebt verricht ("... toen werd ik eerste bij een landelijke wedstrijd voor moderne dichtkunst ..."). 'Standaard'-mails versturen aan meerdere contacten tegelijk is alleen bij de start van een e-mailcontact aan te raden, mits de mails goed zijn geformuleerd en aangepast kunnen worden aan de individuele personen. Niets is immers zo slordig als Annemarie schrijven terwijl u eigenlijk Jolande bedoelt. Een algemene tekst werkt echter heel goed als het vragen bevat in de stijl van de rubriek "Ik over Mezelf", maar beantwoord deze vragen dan ook zelf ("Op vakantie maak ik graag lange wandelingen. Wat doe jij het liefst op vakantie?"). Wees echter voorzichtig met gedachtespinsels ("...hmm, ik merk dat ik honger krijg, ik ga nu maar even iets lekkers maken, hoewel, ik wil eigenlijk afvallen. Niet dat ik mezelf te dik vind, maar..."). Ons advies: ga de dialoog aan, verval niet in een monoloog.

Start een dialoog

Bij het inschatten van de ander via e-mail komt enige intuïtie zeker van pas, want afgaan op de mimiek en gebaren kan immers niet. U speelt echter op safe als u eerst voorzichtig aftast. Houd het daarom in het begin kort, zodat u bij een mogelijke mismatch geen tijd en energie hebt verspild. Wacht ook eerst op een reactie voordat u een tweede e-mail stuurt. Als een bepaalde passage uit een e-mail bij u in de smaak valt, speel hier dan zeker op in. Stelt hij of zij ook vragen aan u? Dan weet u direct dat u de kandidaat snel kan verblijden met een simpel en eerlijk antwoord. Is een bepaalde vraag volgens u nog een beetje prematuur? Vertel dan waarom u de vraag voorlopig nog niet wilt beantwoorden. En als u vreemd opkijkt van bepaalde zaken in haar of zijn mail, vraag dan gewoon wat de ander er precies mee bedoelt - wellicht is het slechts een kleine miscommunicatie. Extra tip: schrijf uw e-mails in alle rust in Word, controleer ze op spelling en kopieer ze daarna in uw Parship-postvak.

Flirten per e-mail

Een foute flirt: pessimisme uitspreken over het kennismaken via internet ("Eigenlijk geloof ik niet dat je op deze manier iemand goed kan leren kennen. Aan de mannen en vrouwen die hier zijn, mankeert toch meestal iets."). Twijfels over uzelf noteren is ook af te raden. Een zin als "Hopelijk verbreek je niet direct het contact..." kan uit het hart komen, maar de lezer zal alleen maar op zoek gaan naar die adder onder het gras. Medelijden en overspringende vonken gaan gewoon slecht samen. Flirten per e-mail is vergelijkbaar met flirten in het echte leven. Zoek daarom naar de gemeenschappelijkheden; maak af en toe een complimentje - natuurlijk wel gemeend en niet overdreven vaak; en wees niet aanvallend of zwaarmoedig, maar houd het luchtig of grappig. Die gedeelde liefde voor pastagerechten of die film met Hugh Grant zijn verreweg betere thema's dan mislukte relaties of seksuele fantasieën; die zou u immers in het echte leven ook niet direct met een wildvreemde bespreken.

Binnenstebuiten kennismaken

U bent na enige mails ondersteboven van iemand, maar dat e-mailen is eigenlijk niet echt uw ding? Of: uw hart slaat volledig op hol waardoor u gewoon alles per mail wilt delen met die leuke kandidaat? In beide gevallen kunt u het beste aansturen op een ontmoeting - waar u dan volledig uzelf kunt zijn. Maar los van bovenstaande scenario's, kunnen we u eigenlijk alleen maar feliciteren met die leuke e-mailpartner - het heeft immers gewerkt! Geniet daarvan, want wat is er leuker dan nieuwe mensen mail voor mail ontdekken. Enkele Parship-leden betitelde dit gevoel als een "binnenstebuiten kennismaken". Maar dit kan natuurlijk ook letterlijk worden opgevat: eerst per e-mail kennismaken (binnen) met het innerlijk - de drijfveren, de kijk op het leven, de passies - en dan afspreken in het echte leven (buiten). E-mailcontact is tenslotte ook om een hele andere reden heel plezierig. U kunt immers al uw fijne herinneringen of verhalen ("Waarom ik koffiekannen verzamel, gymleraar ben of mijn dochter Janine heb genoemd.") opnieuw vertellen - ja, die vragen zullen zeker de revue passeren. En hoe vervolgens verder? Controleer na enkele e-mails of uw (droom)beeld van die leuke dame of heer ook daadwerkelijk klopt. Wissel een foto uit, grijp de telefoon of maak die eerste afspraak!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)