> Advies > Het eerste contact > Om een praatje verlegen?

Het eerste contact

Om een praatje verlegen?

Trillende handen, stotteren en rood worden. Verlegenheid is een vervelend fenomeen. Het kan zomaar optreden: bij de ontmoeting met nieuwe collega's maar ook bij uw nieuwe liefde. Enkele tips om uw onzekerheid te overwinnen.

Om een praatje verlegen?

Onze redactie kreeg een verhaal binnen van Parship-lid Claudia*: "Mijn nachtmerrie is om te verkeren in een ruimte vol onbekende mensen." De dertigjarige ontwerpster lijdt niet zozeer aan straatvrees - ze is gewoonweg verlegen. "Alleen het idee al om iemand aan te spreken of me in een groep te mengen op een feestje; daar krijg ik de zenuwen van. Ik heb voortdurend het gevoel dat ik op moet treden: de mensen in mijn omgeving ervaar ik als mijn publiek die mij oplettend zullen aanschouwen." Eigenlijk is er voor Claudia geen reden voor overdreven onzekerheid: ze ziet er goed uit en kan - in vertrouwde omgeving - verstandig en grappig vertellen. Op het eerste gezicht valt haar verlegenheid dan ook niet op. Maar, omdat haar voortdurende onzekerheid nauwelijks te merken is, wordt haar terughoudendheid bij mannen als arrogant bestempeld. Wat nu?

Op de vlucht

Bijna iedereen is wel eens onzeker. Wie voelt zich niet bekeken tijdens de voorstelronde bij een nieuwe baan? Een zweetdruppel die achterblijft op de handpalm van uw nieuwe collega? Geen schaamte voor nodig. Voor de échte verlegen mensen, is het echter veel moeilijker om op anderen af te gaan. Ze worden rood, verlegen of gedragen zich uit onzekerheid koel en afwijzend. Bij Claudia ging het enige tijd zelfs zó ver, dat ze vermeed om uitnodigingen van feestjes aan te nemen en geïnteresseerde mannen af te wijzen - puur uit angst om zichzelf voor schut te zetten. Binnen deze context is verlegenheid niets meer dan een vluchtreflex.

Black-outs

Een eerste stap om met uw verlegenheid om te gaan, is door er over te praten. Erken uw terughoudendheid als onderdeel van uw persoonlijkheid en probeer er gedegen mee om te gaan. Let bijvoorbeeld eens op hoeveel zelfbewuste vrouwen succesvol met hun onzekerheid overweg kunnen of hoeveel terughoudende mannen toch de juiste vrouw hebben gevonden. Het doel van deze oefening is te erkennen dat verlegenheid bij de meesten helemaal niet als negatief wordt bestempeld. Als u dat eenmaal doorheeft, zult u definitief anders omgaan met black-outs. En niet meer in ademnood verkeren bij de volgende ontmoeting. Bovendien zult u merken dat wanneer u uw 'geheim' aan hem of haar onthult hebt, hij of zij ook best nerveus kan zijn. Vanaf dat moment kunt u er samen waarschijnlijk alleen nog maar om lachen!

Eerlijk en open

Voor de verlegen Claudia was het een eyeopener om mannen via een anonieme weg bij Parship te leren kennen. "De eerste kennismaking werd zo gemakkelijker. Tijdens het mailen en bellen was ik veel opener dan voorheen. Maar, wie ik online ook leerde kennen, mijn terughoudendheid bleef optreden - en ik stond nog steeds voor dezelfde problemen. Ik ben nu ontzettend verliefd op Kai*, en dat terwijl ik de eerste ontmoeting met hem uit angst heb uitgesteld. Toen hij enige tijd later naar de reden van mijn min of meer afwijzing vroeg, schrok ik daarvan en schreef hem toen open over mijn verlegenheid. Daarop volgde een heldere en eerlijke mailwisseling. Bij de eerste ontmoeting was het toen helemaal geen onderwerp van gesprek meer", schrijft Claudia trots.

Tips

* Neem van tevoren een situatie in gedachte waarin uzelf de hoofdrol speelt en bedenk hoe u zou willen reageren als iemand u aanspreekt.
* Oefen in het dagelijks leven in de supermarkt: 'Waar vind ik...?' Of vraag naar de juiste weg op straat.
* Als u het uiteindelijk aandurft om uw langverwachte droompartner aan te spreken, let er dan wel op dat u niet begint met een zin die op uzelf slaat, zoals: "Hoe vind je dat ik eruit zie?". Maar vraag bijvoorbeeld: "Hoe smaakt die cocktail?" Dan zit u zeker niet meer om een praatje verlegen!

* De namen Claudia en Kai zijn op verzoek van de leden gefingeerd.

Lees ook 10 tips om contacten te leggen.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)