> Advies > Partnervoorstellen & Profielen > Direct een foto - moet dat?

Partnervoorstellen & Profielen

Direct een foto - moet dat?

Robert (41) vindt het niet fijn als hij direct wordt gevraagd om een foto uit te wisselen - hij wil eerst wat e-mails over en weer laten gaan. We gaven hem enkele tips en doken dieper in het gebruik van Parship-fotobeheer.

Direct een foto - moet dat?

"Hallo,

Ik zit met het volgende fenomeen: vaak sturen vrouwen mij een eerste contactverzoek zonder veel tekst, maar wel mét foto. Ze vragen mij ook direct hoe ik er uitzie. Ik vertel vervolgens duidelijk dat ik graag eerst enkele e-mails met ze wil uitwisselen. Ook probeer ik een e-mailcontact op te starten door te informeren wat ze eigenlijk zo interessant vinden aan mijn profiel. Daarop reageren deze vaak bijzonder aantrekkelijke vrouwen: 'Durf je je foto soms niet te tonen?' Aan de ene kant wil ik dan niet onbeleefd zijn - dus ik geef morrend mijn foto, maar aan de andere kant heb ik liever dat er eerst wat tijd over heen gaat voordat ik de foto vrijgeef - een dilemma! Wat vinden jullie?"

Robert (41), scenarioschrijver

Beste Robert,

Het is heel begrijpelijk dat u het niet prettig vindt als u voor lafaard wordt uitgemaakt, of als andere leden door uw terughoudendheid de indruk krijgen dat u onaantrekkelijk bent. Een leuke start voor een kennismaking is het in ieder geval niet als u een foto vrijgeeft terwijl u dat eigenlijk niet wilt. Om nu zo goed mogelijk in te gaan op dit dilemma, hebben we onder 712 Parship-leden een enquête gehouden. We wilden graag het volgende weten:

Hoe reageren andere leden op een eerste contactverzoek waarbij direct een goed uitziende foto is toegevoegd?

We zetten de uitkomsten van de enquête hier kort op een rij:

* 31 Procent van de mannen toont de geïnteresseerde kandidaat ook met veel plezier een eigen foto. Bij de vrouwen is dat percentage lager: iets meer dan 20%.
* 24 Procent van de mannelijke en 17% van de vrouwelijke respondenten vinden een foto zelfs noodzaak: alleen contacten die een foto meesturen, krijgen van hen een kans op verder e-mailcontact.
* 18 Procent van de mannen en 28% van de vrouwen geven aan dat zij ondanks het contactverzoek de eigen foto beslist nog even voor zichzelf houden.
* De overige Parship-leden voelen zich niet direct op hun gemak bij zo'n onaangekondigde foto. Toch geeft 13% van de mannen tegen bijna 11% van de vrouwen in dit geval alsnog een eigen foto vrij - puur uit beleefdheid!
* 10,5 Procent van de mannen en 21% van de vrouwen doen het zoals u, Robert: zij beantwoorden het eerste contactverzoek, maar voegen nog geen foto toe. Tot slot: één op de dertig leden - ongeacht geslacht - beantwoordt het verzoek helemaal niet.

Wat schuilt erachter?

Vrouwen zijn terughoudender met foto's dan mannen. Hierdoor kunnen mannen het ontvangen van foto's ook beter als een compliment beschouwen; als het bewijs voor een hoge waardering van hun profiel door de desbetreffende dames. Natuurlijk is het begrijpelijk dat u zich ergert aan de verontwaardigde reactie die u vervolgens krijgt over uw 'weigering' om eveneens een foto uit te wisselen. Maar u kunt deze reactie ook anders zien. De dame reageert geprikkeld omdat zij zich kwetsbaar opstelde - ze gaf immers haar anonimiteit op door meteen een foto vrij te geven - en hoopte daarmee wellicht bij u punten te scoren. Zij rekende erop dat u haar ook met eenzelfde openheid tegemoet zou treden. Maar ja, u denkt daar gewoon anders over. U behoort namelijk tot de groep mannen die zich - tegen alle clichés in - liever eerst schriftelijk prijsgeeft aan een geïnteresseerde kandidaat. Maar dit weet de afzender natuurlijk niet. En u kent vast ook dat vervelende gevoel wanneer een met liefde uitgezocht cadeau niet wordt gewaardeerd zoals u zich dat had voorgesteld. Ook al lijkt voor u het volgende antwoord heel legitiem: 'Mijn foto kan ik nog niet geven, accepteer dat alstublieft' - het beste antwoord is het niet.

Onze tip

Beantwoord de verzoeken met foto heel eerlijk én vooral open. Zeg dat u erg blij bent met het bericht, maar dat u graag nog even wilt wachten met het vrijgeven van uw foto ("Dit gaat me een beetje te snel."). Probeer er in ieder geval geen probleem van te maken. Schrijf juist wat extra zinnen waarin u bijvoorbeeld uw uiterlijk beschrijft; of ga wat dieper in op zaken die de dame heeft aangestipt in haar "Ik over mezelf". Maar houd het ook kort - eerst maar 'ns kijken hoe ze reageert op uw mail. Want veel vrouwen willen net als u graag stap voor stap iemand leren kennen. Bedenk ook dat die aantrekkelijke opmerking in uw "Ik over mezelf" wellicht de reden was waarom zij contact met u zocht. Verder is één ding zeker: iemand die direct een foto toont, is kwetsbaarder voor een afwijzing dan iemand die helemaal niets met foto's doet - de eerste categorie mensen zal daarom eerder persoonlijk contact willen met de personen waarvoor zij zich hebben opengesteld. Daarom moet u ook niet te lang wachten met het vrijgeven van uw eigen foto. Bovendien weet u dan meteen of uw wederzijdse interesse deze 'foto-test' doorstaat.

Als u ook ervaringen over Parship.nl met ons wilt delen of als u daadwerkelijk verliefd bent geworden, dan ontvangen wij natuurlijk graag uw verhaal. Laat het ons weten via het contactformulier.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)