> Advies > Van een date naar een relatie > Een blauwtje (laten) lopen

Van een date naar een relatie

Een blauwtje (laten) lopen

U wilt iemand leren kennen en leest hier hoe u iemand op de meest elegante wijze een blauwtje kunt laten lopen. Paradox? Niet echt. Bij contact via internet horen ook afwijzingen. Hoe brengt u het slechte nieuws over?

Een blauwtje (laten) lopen

Met ongewenste versierpogingen omgaan in een kroeg of op een feestje vindt u wellicht helemaal niet moeilijk. Al naar gelang uw temperament en de omstandigheden laat u de bewuste persoon links liggen of trekt u zich met een paar woorden terug, gaande van "Daar komt mijn vriend!" tot "Rot op!". Van kinds af aan hebt u immers genoeg gelegenheid gehad om dat te oefenen. Maar als u iemand ontmoet met de doelstelling een partner te vinden, is de situatie veel gecompliceerder. In tegenstelling tot alledaagse ontmoetingen staat vooraf al het een en ander vast: beiden zouden bereid zijn zich te binden als het klikt. Dit schept ruimte voor hoge verwachtingen, de meest persoonlijke wensen - en ruimte om gekwetst te worden. Iemand afwijzen betekent ook: ik wil jou niet. Je bevalt me niet of niet goed genoeg.

Houd de moed erin!

Het risico om iemand door een afwijzing te kwetsen neemt toe naarmate het contact voortduurt - van e-mails en brieven via telefoongesprekken tot een ontmoeting. Daarom is het zo belangrijk het de ander te laten weten als u niet geïnteresseerd bent. Behandelt u de ander daarbij op de manier waarop u zelf behandeld zou willen worden. Weinig elegant: gewoon niets meer van u laten horen. De ander kijkt misschien nog wekenlang hoopvol in zijn/haar postvak of probeert u te bereiken. In plaats daarvan kunt u met een beetje lef en tact ervoor zorgen dat u eerlijk met elkaar om kunt gaan. Zodat u niet de andere kant op hoeft te kijken, als u elkaar later nog eens tegen het lijf loopt. Schroomt u er niet voor om nee te zeggen! Een halfslachtige voortzetting van het contact ("beter iets dan niets") leidt beslist niet tot een serieuze relatie. Als u innerlijk een aversie tegen een kandidaat voelt, is het in elk geval beter van tevoren al van een ontmoeting af te zien.

Online blauwtje

Het is nergens gemakkelijker mensen af te wijzen als op het internet - zolang u anoniem blijft. Bij Parship.nl kunt u contactverzoeken zelfs met een standaardtekst afwijzen zonder dat u daarmee de ander kwetst. Als u al een persoonlijke e-mail van de kandidaat hebt ontvangen, moet u zich er niet zo gemakkelijk vanaf maken. Goede vuistregel: als iemand niet uw interesse heeft, maar er wel moeite voor heeft gedaan met zijn/haar e-mails, stuurt u die persoon een korte afwijzing. Schrijft u daarbij geen hele romans die wellicht als verborgen belangstelling kunnen worden opgevat. Een standaardtekst is voldoende, zoals: "na het lezen van uw e-mails denk ik niet dat wij bijzonder goed bij elkaar zouden passen. Ik wens u het allerbeste en hoop dat u het mij niet kwalijk neemt dat ik zo open ben." Als u een foto hebt gekregen, kunt u eraan toevoegen dat hij of zij een leuke indruk maakt, maar dat u zich eerder tot een ander type aangetrokken voelt.

Op de man/vrouw af gezegd

U hebt met een kandidaat een levendige e-mailcorrespondentie en telefoongesprekken gevoerd. Bij de eerste ontmoeting komt er vervolgens iemand op u af bij wie u alleen maar denkt "Hopelijk is hij/zij het niet... Tweede scenario: u ontmoet iemand die qua uiterlijk aan uw wensen voldoet, maar moet erkennen dat u niet op dezelfde golflengte zit. Wat dan? Het kan geen kwaad gewoon toch een uurtje samen door te brengen en wat te kletsen. Misschien valt uw gesprekspartner op het tweede gezicht wel heel erg mee. Zo niet, zegt u dan vriendelijk dat u het bij deze ontmoeting wilt laten. Indirectere methode: als u elkaar via een partnerbemiddeling hebt leren kennen, kunt u zeggen dat u nog een andere ontmoeting hebt gepland en dat u zich niet meteen wilt vastleggen. Als u meer afstand nodig hebt, kunt u na de ontmoeting een schriftelijke afwijzing sturen.

En waarom?

Bij een afwijzing nooit redenen aangeven die in de persoon van de ander liggen. Zo is er voor niemand gezichtsverlies. Houdt u een kogelronde heer of een dame met een enorme neus hun tekortkomingen niet voor. Al helemaal omdat een date meestal niet echt mislukt vanwege zulke uiterlijkheden. Als er aantrekkingskracht zou zijn, zou u beslist het een en ander voor lief nemen. Verwijst u daarom liever naar uzelf en uw gevoelens. Bijvoorbeeld ook: "u doet me teveel aan mijn ex denken." Een andere mogelijkheid zou zijn een bepaalde omstandigheid te noemen die u niet aanstaat. Zoals het leven op het platteland, het feit dat de kandidaat rookt of een voorliefde heeft voor rottweilers. Niettemin: als u alleen maar afwijzingen uitdeelt, is het tijd om u af te vragen tegen wie u dan wel ja zou zeggen. Blijft u niet te hardnekkig vasthouden aan "1.80 m, 35, blond en blauwe ogen". Neemt u rustig de tijd bij uw keuze, maar geeft u ontmoetingen ook een kans.

De andere kant: hoe u het beste met een blauwtje om kunt gaan dat u loopt bij de kandidaat van uw dromen leest u in 'Een afwijzing - wat nu?'.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)