> Magazine > De wereld van PARSHIP > Nederlandse man betaalt graag bij eerste etentje

De wereld van PARSHIP

Nederlandse man betaalt graag bij eerste etentje

Alles klopt aan uw eerste ontmoeting. Het is heel romantisch en het belooft een mooie avond in een goed restaurant te worden. Het is duidelijk dat het klikt en u kunt nu al wegdromen bij de volgende keer dat u elkaar gaat zien. En dan komt de rekening. De vraag rijst: wie betaalt bij zo’n eerste ontmoeting? Wat zou u doen? We onthullen de resultaten uit een Europese Parship-enquête.

Nederlandse man betaalt graag eerste etentje

Wordt het splitten of gaat de rekening automatisch naar de man óf de vrouw? Na een heerlijke avond kan het soms een flinke afknapper zijn als de betaling niet volgens uw wensen verloopt. Gelukkig is de kans op een teleurstelling klein, aangezien de meerderheid van onze respondenten hetzelfde denkt over betalen bij de eerste ontmoeting.

Ouderwets

We leven in een moderne maatschappij waarin emancipatie nog steeds een belangrijke rol speelt. Althans, dat zou u denken. De hedendaagse vrouw blijkt toch een tikkeltje ouderwets te zijn. Zo kiest 44% van de dames uit alle landen, namelijk voor het antwoord: ‘Hij betaalt – we zijn ouderwets’. Zij laat zich dus maar al te graag verwennen door haar eventueel toekomstige partner. Gelukkig vormt dit geen enkel obstakel voor onze mannen. Voor Nederland en België geldt dat ongeveer 50% van de heren betaalt bij de eerste date. Internationaal gezien leverde dit antwoord een totaal aantal stemmen van 48% op(!).

‘Going Dutch’

Ook populair is het antwoord: ‘Op zijn Nederlands: ieder betaalt voor zichzelf.’ Terwijl een derde van de Nederlandse en Belgische vrouwen nog klassiek is, ziet de andere helft van de vrouwelijke respondenten, namelijk 49%, graag dat de kwitantie gedeeld wordt; fiftyfifty dus. In de minderheid zijn de mannen; zij verkiezen dit antwoord met 27% boven de andere mogelijkheden. In Spanje deelt slechts 20% van de vrouwen en 24% van de mannen het bedrag.

Initiator betaalt

Als derde favoriet komt uit de bus: ‘Degene die de afspraak heeft geïnitieerd.’ In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zijn de mensen het ’t minst eens met dit antwoord (7-10 procent). Maar in Spanje, willen vrouwen (30%) en mannen (35%) dat degene betaalt die de afspraak heeft georganiseerd. Vergeleken met de andere landen is dit antwoord in Nederland favoriet; 20% van de mannen en vrouwen geeft namelijk de voorkeur aan deze betalingswijze.

Toiletbezoek

Heel verrassend is dat de Zwitserse man (7%) het meest offensief is als het om de rekening gaat. Als het tijd is om te betalen, brengt hij namelijk snel een bezoekje aan het toilet. Bijzonder omdat andere landen, niet of minimaal op dit antwoord stemden. Tot slot durft slechts 1% van alle respondenten de vrouw te laten betalen bij de eerste ontmoeting.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)