> Magazine > De wereld van PARSHIP > Zelfingenomen houding funest voor eerste date

De wereld van PARSHIP

Zelfingenomen houding funest voor eerste date

Daar zit u dan, in dat grand café tegenover uw virtuele liefde. En? Helaas, het valt vies tegen. Hoe is het mogelijk dat u toch afknapt op iemand waarmee u zo'n leuk e-mailcontact had? We vroegen het in een Parship-enquête. Het antwoord: het gesprek wil niet vlotten of er wordt juist te veel gepraat.

Zelfingenomen houding funest

Vraag een willekeurige vrouw op straat waar zij vooral op afknapt en het klassieke antwoord zal zijn: mannen met witte sokken. Ook al doet het sportieve type het meestal goed; een man die onder zijn normale kleding sportsokken draagt is uit den boze. Deze klassieker was ons al bekend. Daarom vroegen wij u in een Parship-enquête waar u nog meer op afknapt tijdens een eerste ontmoeting? We kregen reacties van 942 Parship-leden, waarvan 436 man en 506 vrouwen.

Funest

Een interessante uitkomst van de enquête is dat vrouwen en mannen over dit onderwerp heel verschillend denken. Zo is de grootste afknapper voor vrouwen: 'Hij of zij is vol van zichzelf en hoort zichzelf graag praten.' Maar liefst 45% vindt een dergelijke zelfingenomenheid tijdens een eerste date funest. Een veel geringer aantal van de mannen (26%) is eenzelfde mening toegedaan. Het nummer één antwoord van de heren (36%) is daarentegen: 'Het gesprek wil niet vlotten en er vallen veel stiltes.' De vrouwen vinden dit minder erg: 21% kiest voor deze afknapper.

Praatgrage partner

Kort gezegd blijkt uit de enquête dat de man een hekel heeft aan stiltes en de vrouw aan te veel (zelfingenomen) gepraat. Maar staan deze verrassende verschillen niet met elkaar in verband? Het zou immers kunnen dat mannen - omdat ze niet van stiltes houden - extra hun best doen om het gesprek op gang te houden (met alle negatieve gevolgen van dien). Nou ja, zeker iets om over na te denken als u zo'n praatgrage partner tegenover u hebt. Schrijf hem (of haar) niet direct af.

Zenuwen

Verder vertellen de resultaten ons dat slechts een klein deel van de respondenten een kandidaat negatief beoordeelt omdat hij of zij tijdens de afspraak zenuwachtig is - 3% van de mannen tegen 5% van de vrouwen. En dit is natuurlijk niet zo vreemd. Want voor iedereen is 't wennen om tegenover een 'wildvreemde' te zitten die wellicht de ware liefde is.

Uiterlijk

Een andere boeiende uitkomst is dat uiterlijk voor mannen een grotere rol speelt dan voor vrouwen. Tenminste, dat lijkt op het eerste gezicht als we naar de resultaten van de enquête kijken. Want mannen knappen vooral af op een uiterlijk dat niet overeenkomt met hun ideaalbeeld - dit vindt 23% van de mannen tegen 11% van de vrouwen. De dames kijken op hun beurt weer meer naar de subtielere zaken als lichaamstaal - voor 18% procent reden genoeg om af te haken (mannen: 12%).

Teleurstelling voorkomen

Wat te doen om teleurstellingen te voorkomen? Tja, uw uiterlijk kan u niet veranderen - al kunt er wel voor zorgen dat u er verzorgd uitziet. En ook die uitbundige lach hoort gewoonweg bij u - bedenk ook dat dit als pluspunt ervaren kan worden. Maar aan de andere afknappers - stiltes of zelfingenomenheid - kunt u wel degelijk iets doen. Zo is het raadzaam om te letten op de volgende twee zaken:

1. Toon interesse Allereerst is luisteren een eigenschap die niemand misstaat. Het lijkt een open deur, maar veel mensen vergeten dit toch vaak door de zenuwen. Ook het tonen van interesse bevordert de sfeer tijdens een ontmoeting. Maar pas op dat het geen kruisverhoor wordt.

2. Bedenk gesprekstof Als u niet zo'n prater bent en vervelende stiltes voor wilt zijn, kunt u het beste van te voren nadenken over de gespreksonderwerpen. Welke dingen wilt u over uzelf kwijt. Wat wilt u van de ander weten? Denk daar eens over na, maar verlies hierbij niet uw spontaniteit uit het oog.

(3. Voor de heren: geen witte sokken!)

Veel succes tijdens de volgende ontmoeting met uw droompartner!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)