> Magazine > Serieuze relatie > Eeuwige liefde: JA! Maar hoe vind je die?

Serieuze relatie

Eeuwige liefde: JA! Maar hoe vind je die?

Eeuwige liefde. Er zijn symbolen voor bedacht – denk aan het hart en de roos – legio gedichten en songs over geschreven en films over gemaakt. Vooral als we verliefd zijn, willen we de ander de liefde verklaren en het liefst ‘voor altijd en daarna’. Of we diep in ons hart ook echt denken dat die eeuwigdurende liefde bestaat, is de vraag.

Snoephartjes

We willen er graag in geloven, zo blijkt uit recent onderzoek van Parship onder duizend singles en niet-singles tussen de 18 en 65 jaar. Bijna driekwart denkt dat er iemand op deze aardbol rondloopt waarmee ze gelukkig zullen leven ‘tot de dood ons scheidt’. Mannen en vrouwen gaan hierin gelijk op.

De ex

Eenmaal gematcht, verliefd en in een happy relatie meent 89 procent de liefde van zijn leven te hebben gevonden. Singles hebben alleen een iets minder rooskleurige kijk op de situatie. Want 30 procent zegt al de liefde van zijn leven te hebben ontmoet, ondanks dat die geen stand hield. De ex als ware liefde dus! Daarnaast neemt volgens het onderzoek het geloof in eeuwigdurende liefde af naarmate de leeftijd vordert. Waar van de singles tot 40 jaar nog 78 procent gelooft in die ene persoon voor altijd, daalt het percentage bij 40- tot 49-jarigen naar 65 en bij vrijgezelle 50-plussers naar 59 procent.

Steady match

Op zich zijn deze laatste getallen niet zo gek. De realiteit laat immers een ander beeld zien. In Nederland eindigt één op de drie huwelijken in een scheiding. Mensen stappen veel sneller uit een relatie dan pakweg twintig jaar geleden. Het blijkt ook behoorlijk lastig om een relatie fris en stabiel houden. Vooral vanaf het vijfde jaar komt de klad erin, zo blijkt uit de Couples Survey die Parship afgelopen januari deed onder duizend gematchte koppels. Bovendien hoor je steeds vaker dat voor iedere levensfase een partner zou bestaan. Dat kan natuurlijk dezelfde partner zijn, maar dan moeten beide partijen wel gelijk opgaan in hun ontwikkeling. Kortom, de match moet blijven. Vaak is dat niet zo. De ware liefde vinden en houden lijkt dan ook niet voor veel mensen weggelegd.

Ware liefde herkennen

Toch zijn er wel wat handvatten te geven. Allereerst: soort zoekt soort. Stabiele relaties worden vaak gekenmerkt door een balans tussen partners: ze hebben ongeveer dezelfde opleiding, hetzelfde inkomen en een enigszins overeenkomstige fysieke schoonheid. Samen fijne en leuke dingen doen, is niet alleen een bindende factor in het prille begin, maar blijft dat gedurende de gehele relatie. Bovendien: als u ware liefde van een ander wilt herkennen, moet u zelf ook ware liefde kunnen geven. Denk aan aspecten als steunen, troosten, oprechte interesse tonen, praten (ook over emoties), luisteren, begrijpen en liefde tonen. Hoe beter u dat zelf kunt, des te groter de kans dat u iemand ontmoet die dat ook geeft. En boem: liefde voor het leven!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)