> Magazine > Serieuze relatie > Samengesteld gezin liefst met oudere kinderen

Serieuze relatie

Samengesteld gezin liefst met oudere kinderen

Verliefd op iemand die al kinderen heeft. Misschien dat u zelf ook al kinderen heeft uit een vorige relatie. Samen vormt u nu een nieuw gezin. Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Hoe vrijgezellen tegenover zogenaamde patchworkfamilies staan, stelden wij in een vorige Parship-enquête. Lees de resultaten.

Samengesteld gezin

En dan bent u verliefd. Bij elkaar heeft u opeens vijf kinderen; van uzelf twee en van de ander drie. Samengestelde gezinnen zijn tegenwoordig heel normaal. Toch is het heel anders dan met een gewoon gezin. Ieder half gezin draagt zijn eigen 'rugzakjes' en heeft al een geschiedenis achter de rug. Om te zorgen dat deze nieuwe gezinsformatie slaagt, moet u als nieuwe partner en/of stiefouder een hoog incasseringsvermogen hebben. Terwijl een kwart van de respondenten hier geen enkele moeite mee heeft, geeft een vijfde aan dat zijn of haar partner kindloos moet zijn.

Wel kinderen

"Mijn nieuwe liefde mag zeker kinderen hebben, omdat ik er ook een paar heb. Dat past goed bij elkaar" vindt 26% vrouwen en 22% mannen. Ook positief zijn de 11% vrouwen en 9% mannen: "Ik zou het leuk vinden om bij een nieuwe liefde ook een gezin op de koop toe te krijgen." De meerderheid van de vrouwelijke ondervraagden (28%) geeft de voorkeur aan al wat grotere kinderen. Zij antwoordden: "Graag, maar ze moeten al wat ouder zijn. Kleine kinderen zijn niets (meer) voor mij."

Liever geen patchwork

Een andere overweging om een samengesteld gezin te starten, is dat er ook gezamenlijk kinderen komen. Zo antwoordden 6% dames en 8% heren: "Kinderen vind ik oké, maar alleen als ook gezamenlijke kinderen in de toekomst bespreekbaar zijn." Voor de overige respondenten geldt dat zij liever geen samengesteld gezin willen. "Mijn ideale partner heeft nog geen gezin, maar wil dat in de toekomst wel" meent 24% mannen en 14% vrouwen. Een vijfde van de respondenten heeft absoluut geen zin in de rol van stiefouder te treden.

Tot slot enkele tips voor toekomstige stiefouders:

* Laat de taak van het opvoeden zoveel mogelijk over aan de eigen ouder. Zeker in het begin. * Praat met uw nieuwe partner over de verschillende opvattingen en ervaringen van het opvoeden. * Neem voldoende tijd om het kind van uw partner te leren kennen. * Maak het kind duidelijk dat u niet de plaats wilt innemen van de andere ouder. * Laat het kind weten dat het tijd kost om aan elkaar te wennen.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)