> Magazine > Single leven > Kerstmis: feest of drama?

Single leven

Kerstmis: feest of drama?

Het nieuwe jaar is net begonnen en de feestdagen liggen alweer achter ons. Voor sommigen is dat een hele opluchting; anderen denken met weemoed terug aan die gezellige kerstdagen. Hoe is dat voor u als single? Verheugt u zich op de kerstdagen of bent u blij als Kerstmis weer achter de rug is? Of laten de kerstdagen u helemaal koud? In een Parship-enquĂȘte polsten we hoe singles over Kerstmis denken.

Kerstmis

Kerstmis is bij uitstek het feest van de gezelligheid. Veel mensen vieren het liefst kerst met degenen die hun het dierbaarst zijn. De kerstdagen doorbrengen met een geliefde is natuurlijk helemaal het toppunt van romantiek. Je zou dus denken dat singles met kerst het gemis van een vaste partner extra sterk voelen. Parship onderzocht hoe singles over Kerstmis denken. We kregen 394 reacties waarvan 178 mannen en 216 vrouwen. De resultaten zijn verrassend: slechts een minderheid van de Nederlandse en Belgische Parship-leden blijkt echt tegen de kerstdagen op te zien.

Nare tijd

"Helaas wel: kerst is altijd een nare tijd", antwoordde 6% van de vrouwen en 5% van de mannen. Anderen zijn het daar in principe mee eens, maar hebben het negatieve van de kerst omgezet in iets leuks:"Ik heb goede alternatieven bedacht voor kerst", zegt 8% van de vrouwen en 3% van de mannen. Een derde groep heeft niet zozeer moeite met Kerstmis, maar ziet juist als een berg op tegen oudejaarsavond ("Kerst is juist niet zo erg; het is oudejaarsavond dat me benauwt!): 8% van de vrouwen, 3% van de mannen.

Onverschillig

Een kwart van zowel de vrouwelijke als de mannelijke respondenten herkent de negatieve aspecten die aan de feestdagen kleven, maar wil er toch niet een te groot drama van maken. Zij antwoordden: "Zo erg is het niet, maar er zijn soms periodes dat ik het wel vervelend vind." Een aanzienlijke groep mannen (27%) en vrouwen (16%) kozen de meest nuchtere optie. Kerst is voor hen geen belangrijk feest, en daardoor ook zeker geen drama. Zij staan eerder onverschillig tegenover Kerstmis, en kozen voor het antwoord "nee, zo belangrijk is kerst niet voor me."

Positieve associaties

Verreweg de grootste groep heeft positieve associaties bij Kerstmis. Zij hebben gekozen voor de optie "Ik houd van kerst, of ik nu single ben of niet." Ruim een derde van zowel de vrouwen (37%) als de mannen (36%) konden zich in dit antwoord vinden. Voor hen is kerst gewoon een leuk feest, of ze nu wel of niet een vaste partner hebben.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)