> Magazine > Single leven > Vrouwen vallen massaal voor uiterlijk man

Single leven

Vrouwen vallen massaal voor uiterlijk man

Na intensief e-mailcontact is het dan eindelijk zover: uw eerste date! U brandt van nieuwsgierigheid en vraagt zich af hoe uw potentiële partner eruit ziet. Zelf heeft u urenlang voor de spiegel gestaan. Tenslotte wilt u een goede indruk maken. Maar hoe belangrijk is uiterlijk nou eigenlijk? In een Parship-enquête namen we de proef op de som. En jawel, uiterlijk is wel degelijk belangrijk!

Vrouwen vallen voor uiterlijk

Zit mijn haar wel in model? Ben ik niet te lang met deze hakken? Is een stropdas misschien iets te veel van het goede voor deze gelegenheid? Vragen die u zichzelf wellicht stelt in de voorbereiding op een eerste afspraak. Maar gelukkig valt over smaak niet te twisten. Hoewel? Psychologe Nancy Etcoff beschrijft in haar boek 'Het recht van de mooiste' dat een schoonheidsbeeld biologisch is bepaald - voor zowel man als vrouw. Maar wat vindt u? We vroegen in een Parship-enquête: 'Hoe belangrijk vindt u het uiterlijk van uw partner?' U verblijdde ons met 3809 reacties; waarvan 1820 man en 1989 vrouw. En wat blijkt? Bij de meeste vrouwen en mannen staat uiterlijk zeer hoog in het vaandel.

Bredere interpretatie

Van de dames vindt maar liefst 76% procent het uiterlijk belangrijk. En ook de mannen zijn redelijk eensgezind: 67% kiest eveneens voor de antwoordoptie: 'Ja, ik vind uiterlijk belangrijk. Ik houd van een verzorgd uitziend iemand.' Toch is het verrassend dat de mannen hierbij lager scoren dan de vrouwen. Want: Zijn het niet de heren die flanerende dames in zomerse sarongs nafluiten en hun ogen vaak flink de kost geven? Inderdaad. Wellicht zit die negen procent verschil in het feit dat de vrouwelijke sekse het begrip 'uiterlijk' breder interpreteert. Tenminste, als we de Amerikaanse psychologe Etcoff mogen geloven. Zij ondervond dat vrouwen in hun zoektocht naar een man, onbewust al kijken of een potentiële kandidaat in staat is te zorgen voor haar én hun nog samen te verwekken kroost. Betrouwbaarheid, maatschappelijke positie en schoonheid zijn de drie elementen die de vrouw doen besluiten voor een bepaalde man te kiezen, aldus Etcoff.

Ideaalbeeld

Zeven procent van de vrouwelijke ondervraagden en dertien procent van de mannelijke ondervraagden betitelt uiterlijk in de Parship-enquête als zéér belangrijk: 'Ik moet natuurlijk wel met mijn partner voor de dag kunnen komen', luidde hun antwoord. Het ideaalplaatje van de vrouw staat blijkbaar in het geheugen gegrift bij veel mannen: een gave huid, dik glanzend haar, gewelfde taille en een symmetrisch lichaam zijn kenmerken die de man al sinds de evolutie aantrekken en fascineren.

Bierbuikje

Voor de dames die niet aan dit ideaalbeeld voldoen, geldt gelukkig nog het gegeven dat over smaak niet te twisten valt. Achttien procent van de mannen geeft namelijk de voorkeur aan het sociaal verantwoorde antwoord: 'Niet belangrijk, een goed uiterlijk zegt weinig over hoe iemand écht is.' Zestien procent van de vrouwen is het met deze groep mannen eens. Dus heren, maakt u zich niet te veel zorgen over dat in omvang groeiende bierbuikje!

Stem en geur

Hoe vriendelijk het ook klinkt dat sommigen van u niet voor uiterlijk vallen; het blijkt toch echt de normaalste zaak van de wereld. Volgens psychologe Etcoff reageren we namelijk positief op uiterlijk omdat we nu eenmaal zo geprogrammeerd zijn. Maar... ook stem, geur en een mooi karakter zijn bepalend voor een aantrekkelijk totaalplaatje!

Al met al: neem gerust nog even een kijkje in de spiegel voordat u de deur dichttrekt op weg naar uw eerste afspraak. Maar bedenk ook: in elk mens schuilt een diamant die vooral gaat stralen als de liefdesvonk overslaat. Kortom: heel veel succes!

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)