> Magazine > Single leven > Hoe viert u kerstmis dit jaar?

Single leven

Hoe viert u kerstmis dit jaar?

Parship hield een enquête onder 6000 leden uit dertien landen – van Zweden tot Mexico –over hoe het is om single te zijn tijdens de feestdagen. Is de behoefte aan een partner bijzonder groot? Blijft u het liefste thuis? Wordt het een eenzame kerst of hoopt u stilletjes op een huwelijksaanzoek?

Singles met kerst

Het liefst van huis

Hoewel kerst vooral thuis wordt gevierd – 41% van alle Nederlandse leden blijft dit jaar thuis – vieren wij de feestdagen het liefst ergens anders. Als er geen verplichtingen zouden zijn, wil nog maar 25% thuisblijven. Dit is anders in Denemarken, waar 64% van alle Parship-leden het liefste thuis blijft. In Scandinavische landen kan men zich kerst zonder familie niet voorstellen: ruim driekwart van de Zweedse en Deense leden geeft aan dat men ook dit jaar kerstmis met de eigen familie viert. Opvallend is dat 15% van de Spanjaarden dit jaar alleen op reis gaat. En in Groot-Brittanië en Ierland heeft 20% er geen probleem mee als Kerstmis niet doorging en men zonder gedoe alleen thuis kan zijn.

Romantiek tijdens de kerst

Het verlangen naar een partner neemt rond de feestdagen sterk tot zeer sterk toe, zegt 56% van de Nederlandse singles. Zij vinden het bij uitstek de gelegenheid om bij een haardvuur te zitten of een wandeling door de natuur te maken. Ook zijn wij van alle landen het meest te vinden voor een leuk feestje of een gezellige borrel. De kans dat men bij de kerstborrel van het werk een partner zal ontmoeten, wordt gemiddeld niet zeer groot ingeschat.

De kansen voor Nieuwjaar

Een oud- of nieuwjaarsfeest geeft meer kans om een partner te vinden dan een kerstfeest, al schat 66% van de Nederlandse singles die kans niet hoog in. Slechts 8% heeft aan een dergelijke avond ooit een relatie overgehouden, terwijl dat in Mexico 31% is (en 45% van alle mannen). Mocht men al een partner hebben, is oud en nieuw dan een geschikt moment voor een huwelijksaanzoek? Vrouwen in Mexico, Italië, Ierland en Engeland vinden van wel; Zwitserse en Oostenrijkse mannen denken daar anders over. Overigens is het opvallend dat 33% van de ondervraagde Nederlandse singles sowieso niet wil trouwen.

Going Dutch?

Als na een etentje in een restaurant de rekening komt, zegt bijna de helft van de Nederlandse mannen aan te bieden te betalen, tegen 20% van de vrouwen. 41% van de vrouwen zegt de rekening te willen delen maar erop te hopen dat de man er toch op staat om het gehele bedrag te betalen. Slechts 3% van de mannelijke Nederlanders hoopt dat de ander betaalt wanneer zij voorstellen de rekening te delen. In Mexico, Frankrijk en België wordt het aanbod van de man om te betalen als normaal en hoffelijk ervaren, terwijl in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland een zeer klein percentage van de vrouwen dit als zodanig beschouwt, en liever de rekening deelt.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)