> Advies > Het eerste contact > Tien tips voor het eerste telefoongesprek

Het eerste contact

Tien tips voor het eerste telefoongesprek

Het eerste telefoongesprek. Spannend. U kent elkaar nog alleen via internet. Hoe zal de ander klinken? Is hij of zij net zo spontaan als in de mail? Als u het nummer intoetst, klopt uw hart in uw keel. Geen zorgen. Parship geeft u handige tips.

Tien tips voor het eerste telefoongesprek

Op het juiste moment

Nadat de zoveelste pieptoon is overgegaan, hoort u eindelijk die langverwachte stem aan de andere kant van de lijn. Uw hart maakt een sprongetje. Nu is het uw kans, denkt u nog. Maar plots begint u te stotteren en floept u er taal uit die u voorheen nooit had kunnen bedenken. "Zo ben ik niet!?" denkt u verward. Het eerste telefoongesprek met een mogelijke partner kent lastige kanten. Maar uiteraard ook positieve. Misschien dat iemand die in de mail weinig over zichzelf vertelt, in een telefoongesprek juist een ware hotline tot stand kan brengen. Als u deze tien tips ter harte neemt, kan er eigenlijk niet veel misgaan. de juiste vorm.

Rustige omgeving

Televisie uit, hond uitgelaten en pannen van het gas; volledige rust op de plek waar u het eerste gesprek met uw mogelijk ware liefde gaat voeren. Zorg dat de focus helemaal op deze conversatie ligt en u zich niet door externe invloeden laat afleiden. Kortom: zorg voor een ontspannen gesprekssituatie, zodat u zich volledig kan concentreren. Want als u met een half oor luistert naar uw gesprekspartner terwijl u ondertussen staat te koken, komt u uiteraard niet geïnteresseerd over op de ander.

Stel de situatie van de ander voor

Nu u rustig het gesprek kan voeren, betekent dat niet dat uw gesprekspartner dat ook kan. Vraag daarom direct aan het begin van het gesprek of het uitkomt dat u belt. Misschien dat hij of zij bezoek heeft, net naar een afspraak wilde gaan of vier pannen tegelijk op het gas heeft staan. Zo bespaart u de teleurstelling dat uw gesprekspartner wellicht kort van stof zal zijn. Vergeet uiteraard niet te vragen op welk tijdstip u het beste kunt terugbellen.

Gezonde spanning

Realiseer dat het volkomen normaal is dat u nerveus bent voor het eerste telefoongesprek. Een gezonde spanning werkt eerder positief. Als u toegeeft in een gesprek dat u wat gespannen bent, zal dat leiden tot sympathie en herkenning. Dit kan zelfs dienen als een goed eerste gespreksonderwerp. Als u merkt dat u niet om kan gaan met de zenuwen, adem dan een paar keer diep en stel uzelf gerust dat de ander waarschijnlijk net zo zenuwachtig is.

Voorbereidend werk

Om de spanning binnen normale perken te houden, helpt een gespreksvoorbereiding. Maak van tevoren een aantal notities. Wat wilt u van de ander weten? Wat wilt u graag over uzelf vertellen? Het kan ook helpen als u van tevoren rekening houdt met bepaalde situaties: wat doe ik als de ander afwijzend reageert? Hoe beëindig ik het gesprek als de ander onaardig is?

Koetjes en kalfjes

U weet niet hoe u het gesprek moet beginnen? Geen probleem! Er zijn genoeg gespreksonderwerpen; de bekende koetjes en kalfjes. De laatste vakantie, het weer, televisieprogramma's van gisteren. Over dit alles kunt u praten. Let maar op dat u vanzelf van het ene onderwerp in het andere rolt. Dit gebeurt automatisch, zonder erover na te denken. Dat is het leuke van smalltalk. Het is buitengewoon handig om een onbekende persoon te leren kennen.

Volg uw intuïtie

Eerst het gesprek voorbereiden en dan kletsen over het weer? Logisch dat u zich nu afvraagt waarom u over koetjes en kalfjes moet praten. Het is een prima opstap om verder in een gesprek te komen. Het afwerken van een enquête of iemand verhoren, is geen prettige manier om met elkaar te praten. Het gesprek zal eerder op een natuurlijke en vloeiende manier verlopen, als u uw intuïtie volgt. Luister naar elkaar, geef respons en heb sympathie voor elkaar. Misschien dat u dan vanzelf al antwoord krijgt op uw vragen en die vragenlijst niet eens nodig heeft.

Stel open vragen

Ook al is dit de eerste keer dat u elkaar echt spreekt, eigenlijk weet u al best veel van de ander. Via Parship hebt u heen-en-weer gemaild. Beiden bevindt u zich dus in een speciale situatie. Allebei hebt u al verwachtingen van de ander gecreëerd. Als u bijvoorbeeld al weet wat zijn of haar hobby's zijn, kunt u daar handig op inhaken door hierover verder vragen te stellen. Zorg wel dat u open vragen stelt. Vragen die niet alleen met 'ja' of 'nee' te beantwoorden zijn. Probeer ook retorische vragen te vermijden.

Verkoop uzelf

U bent geen verzekeringsmaatschappij. Ook geen telefonische abonnementverkoper. Toch moet u zichzelf verkopen. En dat is eigenlijk ook heel gemakkelijk: laat u zien zoals u bent. En: blijf lachen. Ook als uw gesprekspartner u niet kan zien, wil hij u horen lachen. Dit helpt altijd bij telefoongesprekken, net zo goed als bij het flirten. Belangrijk is natuurlijk ook uw instelling. Als u het gesprek tegemoet gaat zonder vertrouwen, is dat te horen. Blijf positief en geloof in uw eigen geluk!

Spijkers met koppen slaan

U hebt een leuk gesprek gevoerd en bent tevreden. Nu alleen nog spijkers met koppen slaan! Als u uw gesprekspartner graag beter wilt leren kennen, kan een echte ontmoeting natuurlijk niet uitblijven. Probeer met een leuk voorstel te komen. Misschien iets dat aansluit op de interesses van de ander. Als de ander bijvoorbeeld gek is op ijsberen, kunt u in de dierentuin afspreken. Bent u gek op kunst, dan spreekt u af in een museum. Het enige belangrijke is: wees niet bang!

Eigen veiligheid

Tot slot: houd het overzicht over uw Parship-contacten. Uw eigen veiligheid is altijd het belangrijkste. Voordat u het gesprek ingaat, kunt u een aantal voorzorgsmaatregels nemen: u kunt bijvoorbeeld instellen dat u nummer onzichtbaar blijft als u belt. Geef ook niet teveel details over uzelf prijs. Behoud rekeningnummers, pincodes en privé-afschriften uiteraard voor uzelf totdat u echt een serieuze relatie met elkaar heeft.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)