> Advies > Van een date naar een relatie > Afwijzing op een nette manier

Van een date naar een relatie

Afwijzing op een nette manier

U wilt via Parship iemand leren kennen en leest dan een artikel over hoe u het beste mensen kunt afwijzen. Paradox? Niet echt. De kans is groot dat u veel contacten opdoet en een afwijzing daarom heel normaal is.

Afwijzing op een nette manier

Met ongewenste toenaderingspogingen in kroegen of op feestjes heeft u gelukkig geen moeite. Afhankelijk van uw temperament en andere omstandigheden keert u iemand gemakkelijk de rug toe of maakt u met slechts een paar woorden duidelijk dat hij of zij niet wenselijk is, zoals ‘Daar komt mijn vriend’ of ‘Ga weg!’. Tenslotte heeft u van kinds af aan al genoeg gelegenheid gehad om te oefenen. Echter, het maakt de situatie veel gevoeliger als u tegenover iemand staat waarvan u weet dat hij of zij ook op zoek is naar een partner. In tegenstelling tot spontane alledaagse ontmoetingen, staat nu vast dat u beiden bereid bent, zich te binden als het klikt. Plotseling is er ruimte voor grote verwachtingen, privéwensen, maar ook afwijzingen.

Toon moed

Het wordt steeds moeilijker om iemand af te wijzen naarmate u het contact blijft voortzetten. Des te belangrijker is het de ander te laten weten, als u niet geïnteresseerd bent. Behandel iemand zoals u zelf ook behandeld zou willen worden. Niet erg elegant is bijvoorbeeld niets meer van u laten horen. Met als gevolg dat de ander wekenlang, hoopvol iedere dag in zijn of haar postvak kijkt, of u probeert te bereiken. Als u op een eerlijke manier met elkaar omgaat, dan bouwt u ook nog eens eigen moed en tact op. Dan hoeft u niet bang te zijn om elkaar toevallig nog eens tegen te komen.

Bovendien wordt het bij een eventueel volgende afwijzing voor u makkelijker om nee te zeggen. Contacten voortzetten omdat u toch nog niemand anders heeft, leiden over het algemeen niet tot serieuze relaties. Als u vanaf het begin al een interne afkeer heeft, is het beter om van een ontmoeting af te zien.

Online afwijzen

Iemand afwijzen is nergens zo makkelijk als op het internet – tenminste, zo lang u anoniem blijft. Bij Parship kunt u contactverzoeken simpelweg met een standaardtekst afwijzen, zonder te dicht bij de ander te komen. Als u wel al een persoonlijke mail heeft ontvangen, dan is het minder makkelijk. Goede vuistregel: als u geen interesse heeft in deze persoon, schrijf dan een kort bericht. U hoeft echt geen roman te schrijven die als mogelijk verdekte interesse opgevat kan worden. Een standaardtekst voldoet, zoals: ‘Na het lezen van uw mail, geloof ik niet dat wij goed bij elkaar zouden passen. Ik wens u al het goeds en hoop dat u het me niet kwalijk neemt dat ik zo open ben.’ Als degene zijn of haar foto aan u had vrijgegeven, kunt u eraan toevoegen dat hij of zij een vriendelijke indruk maakt, maar dat u zich meer aangetrokken voelt tot een ander type.

In het gezicht zeggen

Scenario één: u heeft met een kandidaat regelmatig mails uitgewisseld en gebeld. Bij de eerste ontmoeting stormt iemand op u af en u denkt, hopelijk is hij of zij het niet… Tweede scenario: op het eerste gezicht voelt dit aan als een echte voltreffer, u moet echter erkennen dat u niet geheel op dezelfde golflengte ligt. Wat dan? Een uurtje samen zitten en kletsen zou eigenlijk met ieder mens mogelijk zijn. Misschien overtuigt uw afspraak u toch wel. Als dat niet het geval is, zegt u dan vriendelijk dat u het bij deze ontmoeting wilt laten zitten. De indirecte methode: als u elkaar ontmoet hebt via een datingsite, kunt u terloops vertellen dat u straks nog een afspraak heeft met een andere kandidaat en u zich niet meteen wilt vastleggen. Als u meer afstand nodig heeft, stuur dan na de ontmoeting een schriftelijke afwijzing.

En waarom?

Bij afwijzing nooit het uiterlijk als reden aangeven. Geef hem bijvoorbeeld niet als reden zijn bierbuikje of dat haar grote neus tot deze afwijzing heeft geleid. In het bijzonder ligt het laten slagen van een date niet aan uiterlijke vertoningen. Betrek het liever op uw gevoel. Bijvoorbeeld: ‘U doet me te veel denken aan mijn ex’. Een andere mogelijkheid is de reden op te geven aan een externe factor, zoals het plattelandsleven, de tabaksconsumptie of zijn of haar liefde voor rottweilers.

Hoe dan ook: als u alleen maar afwijzingen uitdeelt, vraagt u zichzelf dan af tegen wie u wel ja durft te zeggen. Wijs niet af om de reden ‘1.80 meter, 35 jaar, blond en blauwe ogen’. Neem de tijd bij uw keuze, maar geef ontmoetingen ook een kans.

Test Parship gratis

Ik ben
Ik zoek

De Algemene voorwaarden, de privacyverklaring en de cookiebepalingen zijn van toepassing. Met een gratis lidmaatschap ontvangt u via e-mail regelmatig aanbiedingen voor het betaalde lidmaatschap en andere producten van PE Digital GmbH (op elk moment opzegbaar).

Waarover wilt u nog meer lezen?
Error with static Resources (Error: 418)