10 tips voor een succesvolle eerste date

Parship Redactie

Of je nu een serial-dater bent of niet, tips voor je eerste date zijn nooit overbodig. Lees onze 10 tips om zeker te zijn van een tweede date!

Of je nu een serial-dater bent of de zenuwen door je lijf voelt gieren, het is altijd fijn om wat houvast te hebben voor een eerste date. Er is een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de date succesvol verloopt en er een tweede date volgt. Van de perfecte outfit tot de juiste gespreksonderwerpen, wij hebben alles voor je op een rijtje gezet. Met deze 10 handige tips ben je hoe dan ook goed voorbereid. Maak je klaar voor een date om nooit te vergeten!

Hoe zorg je voor een goede voorbereiding van jouw first date?

Een goede voorbereiding is het halve werk, want dat zorgt ervoor dat je met vertrouwen je date in gaat. Dit zijn onze tips als het gaat om het voorbereiden van je eerste afspraakje.

1. Regel een leuk uitje

Een leuk uitje is de perfecte manier om de zenuwen opzij te zetten en een gezellige eerste date te hebben. Plan iets leuks om te doen tijdens jullie date en kies een activiteit die bij jullie beiden past. Bijvoorbeeld een wandeling in het park, een bezoek aan de dierentuin of wat drinken bij een koffietent. Een extra bonus van een activiteit is dat je ook meteen iets hebt om over te praten! 

2. Verzin leuke vragen die je kunt stellen

Niemand wil een lange en awkward stilte ervaren tijdens een eerste date. Om dat te voorkomen is het handig om een paar vragen te verzamelen die je wil stellen. Denk bijvoorbeeld aan vragen over hobby’s, vakantiebestemmingen of toekomstplannen. Of misschien heeft iemand wel iets gezegd waar je nog nieuwsgierig naar bent. Al dit soort onderwerpen kun je achter de hand houden om het gesprek weer op gang te brengen en de ander beter te leren kennen.

3. Trek kleding aan waar je je fijn in voelt

Zelfverzekerdheid is de sleutel tot succes als het gaat om daten! En een manier om dat uit te stralen tijdens je eerste date, is om de juiste kleding te dragen. Ga voor kleding waar je je goed in voelt en wat past bij de activiteit die jullie gaan doen. Als jullie gaan wandelen kun je kiezen voor een casual outfit, maar als je chique gaat dineren is een nette outfit meer gepast. Door je op je gemak te voelen in je kleding, kun je écht ontspannen, je échte zelf laten zien en uiteindelijk ook genieten van de date.

4. Zenuwen zijn oké

Misschien ben je heel nerveus om af te spreken met je date. Realiseer je dat dat helemaal oké is! Misschien is dit wel de persoon waar je voor lange tijd mee samen blijft, dus het is helemaal niet gek dat dat spannend is. Laat de emotie toe en bedenk je dat de ander waarschijnlijk net zo zenuwachtig is als jij. Wil je toch wat minder spanning ervaren? Beeld je dan in dat je gewoon wat leuks gaat doen met je beste vriend(in). Daar voel je je gewoon ontspannen bij. Hou dat gevoel vast terwijl je wacht op je date.

Hoe begroet je elkaar en hoe maak je indruk op je date?

De voorbereiding van jullie date zit erop. Je bent er klaar voor! Zo zorg je voor een knallende indruk tijdens jullie afspraakje.

5. Ga voor een relaxte begroeting

Een omhelzing is altijd een fijne manier om je date te begroeten. Omdat je elkaar meteen lichamelijk aftast, zal het ijs snel gebroken zijn en zakt de spanning voor jullie allebei. Je kunt je date ook een kus op de wang geven, maar als hij of zij denkt dat je 3 zoenen gaat geven kan het weleens awkward worden. Met een knuffel vermijd je zo’n situatie. En als je dan toch met je neus in iemands nek zit, kun je meteen zeggen dat de ander lekker ruikt!

6. Luister actief naar het gesprek

Wees geïnteresseerd in wat je date te zeggen heeft en luister aandachtig. Als je goed luistert kun je ook de vragen stellen waardoor je iemand nog beter leert kennen. Vragen stellen laat ook zien dat je geïnteresseerd bent in wat hij of zij te zeggen heeft. Laat je telefoon ook links liggen gedurende je eerste date en zorg ervoor dat je niet wordt afgeleid door andere dingen. De focus moet helemaal liggen bij jullie twee!

Bonus tip: Vind je het lastig om je op iemand te concentreren in een drukke omgeving? Kies dan voor een tafeltje in een hoekje of ga met elkaar wandelen. Zo kan jij je beter focussen.

7. Denk aan je lichaamstaal

Tijdens je date gaat het niet alleen om wat je zegt, maar ook om wat je uitstraalt. Lichaamstaal dus! Zorg ervoor dat je oogcontact maakt, glimlacht en een open houding aanneemt. Een open houding betekent dat je met je bovenlichaam naar je date gericht zit, en dat je niet je armen voor je borst kruist. Zo kom je benaderbaar over. Misschien durf je uiteindelijk zelfs hardop te lachen als je iets grappig vindt, of je hand op de knie van je date te leggen als diegene je aan het lachen maakt.

8. Blijf bij positieve onderwerpen

Juist tijdens een eerste date wil je ervoor zorgen dat het gesprek niet té serieus wordt. Je wil geen serieuze onderwerpen aankaarten die gevoelig liggen of negatief zijn, zoals politiek, religie of ex-partners. Dit kan voor de nodige ongemakkelijke situaties zorgen. Stel jij bent een fervente Groen Links stemmer en jouw date is een ras-echte VVD’er? Dit kan wel eens een lastig gesprek worden als jullie over politiek blijven praten. Door te praten over positieve dingen blijft de sfeer gezellig tijdens jullie date. En als het goed gaat, kunnen jullie het altijd nog hebben over de wat serieuzere onderwerpen.

Hoe moet je je eerste date afsluiten?

Jullie eerste date zit erop. En dan? Dit zijn onze tips.

9. Neem geen afscheid door te zoenen

Haastige spoed is zelden goed. Hoewel het vaak gaat over of je gezoend hebt na een date, is het goed om te bedenken dat dit geen must is voor iedereen. Dus hoe leuk jullie date ook was – een zoen hóéft niet. Wil jij dit wel graag? Tast af bij je date hoe hij/zij zich daarover voelt. Gaan voor een kus kan de ander namelijk wel onder druk zetten of een ongemakkelijke sfeer creëren. Bij twijfel kun je het beter rustig aan doen en de ander de tijd geven. Als het goed ging, kan die zoen altijd nog komen op de tweede date! Geen zoen? Zeg elkaar gedag met een omhelzing of zachte kus op de wang – dat kan ook heel romantisch zijn.

10. Stuur achteraf een berichtje

Het is altijd leuk om na je eerste date contact te hebben over hoe het was, wat je van de activiteit vond en (vooral) wat je van elkaar vindt. Je kunt daarom dezelfde avond of de dag erna een berichtje sturen om te laten weten dat je het leuk vond. Bedank je date voor de gezellige avond en geef aan dat je wel openstaat voor een vervolgdate. Maar houd dit kort en krachtig en geef je date de ruimte en tijd om te reageren. Anders kan het ook opdringerig overkomen. 

Meer dating advies?

Deze tips en voorbeelden kun je gebruiken om van je eerste date een succesvol begin te maken! Ben je benieuwd naar meer tips? Bekijk dan ook onze andere blogs met tips over online dates, chatten met je match en voorbeelden van berichtjes die je kunt sturen.