Afwijzing op een nette manier

30.09.2021 Parship Redactie

Je wil via Parship iemand leren kennen en leest dan een artikel over hoe je het beste mensen kunt afwijzen. Paradox? Niet echt. De kans is groot dat je veel contacten opdoet en een afwijzing daarom heel normaal is.

Met ongewenste toenaderingspogingen in kroegen of op feestjes heb je gelukkig geen moeite. Afhankelijk van jouw temperament en andere omstandigheden keer je iemand gemakkelijk de rug toe of maak je met slechts een paar woorden duidelijk dat hij of zij niet wenselijk is, zoals ‘Daar komt mijn vriend’ of ‘Ga weg!’. Tenslotte heb je van kinds af aan al genoeg gelegenheid gehad om te oefenen. Echter, het maakt de situatie veel gevoeliger als je tegenover iemand staat waarvan je weet dat hij of zij ook op zoek is naar een partner. In tegenstelling tot spontane alledaagse ontmoetingen, staat nu vast dat je beiden bereid bent, zich te binden als het klikt. Plotseling is er ruimte voor grote verwachtingen, privéwensen, maar ook afwijzingen.

Toon respect

Het wordt steeds moeilijker om iemand af te wijzen naarmate je het contact blijft voortzetten. Des te belangrijker is het de ander te laten weten, als je niet geïnteresseerd bent. Behandel iemand zoals je zelf ook behandeld zou willen worden. Niet erg elegant is bijvoorbeeld niets meer van je laten horen. Met als gevolg dat de ander wekenlang, hoopvol iedere dag in zijn of haar postvak kijkt, of jou probeert te bereiken. Als je op een eerlijke manier met elkaar omgaat, dan toon je respect naar de ander maar ook naar jezelf. Je hoeft niet bang te zijn om elkaar toevallig nog eens tegen te komen.

Bovendien wordt het bij een eventueel volgende afwijzing voor jou makkelijker om nee te zeggen. Contacten voortzetten omdat je toch nog niemand anders hebt, leiden over het algemeen niet tot serieuze relaties. Als je vanaf het begin al een interne afkeer hebt, is het beter om van een ontmoeting af te zien.

Online afwijzen

Iemand afwijzen is nergens zo makkelijk als op het internet – tenminste, zo lang je anoniem blijft. Bij Parship kun je contactverzoeken simpelweg met een standaardtekst afwijzen, zonder te dicht bij de ander te komen. Als je wel al een persoonlijke mail hebt ontvangen, dan is het minder makkelijk. Goede vuistregel: als je geen interesse hebt in deze persoon, schrijf dan een kort bericht. Je hoeft echt geen roman te schrijven die als mogelijk verdekte interesse opgevat kan worden. Een standaardtekst voldoet, zoals: ‘Na het lezen van jouw mail, geloof ik niet dat wij goed bij elkaar zouden passen. Ik wens je veel succes en hoop dat je het me niet kwalijk neemt dat ik zo open ben.’ Je kunt er ook aan toevoegen dat diens foto een vriendelijke indruk maakt, maar dat je je meer aangetrokken voelt tot een ander type.

In het gezicht zeggen

Scenario één: je hebt met een kandidaat regelmatig mails uitgewisseld en gebeld. Bij de eerste ontmoeting stormt iemand op je af en je denkt, hopelijk is hij of zij het niet… Tweede scenario: op het eerste gezicht voelt dit aan als een echte voltreffer, je moet echter erkennen dat je niet geheel op dezelfde golflengte ligt. Wat dan? Een uurtje samen zitten en kletsen zou eigenlijk met ieder mens mogelijk zijn. Misschien overtuigt jouw afspraak je toch wel. Als dat niet het geval is, zeg dan vriendelijk dat je het bij deze ontmoeting wilt laten zitten. De indirecte methode: als je elkaar ontmoet hebt via een datingsite, kun je terloops vertellen dat je straks nog een afspraak hebt met iemand anders en je je niet meteen wil vastleggen. Als je meer afstand nodig hebt, stuur dan na de ontmoeting een schriftelijke afwijzing.

En waarom?

Bij afwijzing nooit het uiterlijk als reden aangeven. Geef hem bijvoorbeeld niet als reden zijn bierbuikje of dat haar grote neus tot deze afwijzing heeft geleid. In het bijzonder ligt het laten slagen van een date niet aan uiterlijke vertoningen. Betrek het liever op jouw gevoel. Bijvoorbeeld: ‘Je doet me te veel denken aan mijn ex’. Een andere mogelijkheid is de reden op te geven aan een externe factor, zoals het plattelandsleven, de tabaksconsumptie of zijn of haar liefde voor rottweilers.

Hoe dan ook: als je alleen maar afwijzingen uitdeelt, vraag je jezelf dan af tegen wie je wel ja durft te zeggen. Wijs niet af om de reden ‘1.80 meter, 35 jaar, blond en blauwe ogen’. Neem de tijd bij jouw keuze, maar geef ontmoetingen ook een kans.