verliefd

Ben ik verliefd? Test het met deze 7 signalen

09.05.2023 Parship Redactie

Vraag jij jezelf af: “Ben ik wel verliefd?” Met deze test stel je jouw gevoel op de proef. Ontdek of jij de 7 symptomen van echte verliefdheid vertoont!

Verliefd zijn: iets fijners bestaat niet! Het kan je overdonderen en je wereld op zijn kop zetten. Maar het kan ook heel langzaam ontstaan en lastig te herkennen zijn, waardoor je jezelf afvraagt: “Ben ik eigenlijk wel verliefd?” Misschien kijk je plots heel anders naar een langdurige vriendschap of ontstaan er gevoelens voor een match. Maar of je écht verliefd bent, dat weet je niet. Met deze test kun je jouw gevoel op de proef stellen. Wij geven je 7 signalen waaraan je verliefdheid kan herkennen.

Wat is verliefdheid en hoe voelt zoiets?

Verliefdheid is iets natuurlijks. Je kunt het zien als een evolutionaire truc om twee mensen sneller bij elkaar te brengen, met natuurlijk voortplanten als doel daarvan. Als je verliefd bent, maak je hormonen aan. Één daarvan is dopamine – dit stofje zorgt ervoor dat je je extreem gelukkig voelt. Het kan zelfs verslavend zijn, waardoor je niet genoeg van de ander kunt krijgen. Ook maakt je lichaam adrenaline aan, wat zorgt voor een verhoogde hartslag, klamme handjes en een gevoel van spanning.

De verliefdheidstest: 7 tekenen dat je gevoelens hebt voor iemand

Soms is het lastig te bepalen of je verliefdheid voelt, of gewoon een vluchtige aantrekkingskracht. Heb jij vraagtekens bij jouw gevoelens? Er zijn bepaalde tekenen die erop wijzen dat je oprecht verliefd bent op iemand. Ontdek of jij de symptomen van verliefdheid vertoont!

1. Je denkt constant aan diegene

Tijdens je werk, bij het sporten, als je doucht of de hond uitlaat: je denkt veel aan de ander. Je moet echt moeite doen om niet aan hem of haar te denken. Ook komt het vaak voor dat je droomt over de ander, omdat je overdag zo veel bezig bent met die persoon. Je krijgt hem of haar maar niet uit je hoofd. En praten doe je ook alleen maar over die persoon. Want waar het hart vol van is, stroomt de mond van over.

2. Je wil indruk maken

Ben je verliefd? Dan wil je jezelf in een zo goed mogelijk daglicht zetten bij de ander. Je wil hem of haar laten zien hoe leuk, intelligent, grappig en interessant je bent. Zo toon je bijvoorbeeld extra interesse in de dingen die de ander leuk vindt om een betere connectie te maken. Ook besteed je meer aandacht aan je uiterlijk en kleding.

3. Je verlangt naar de ander

Je fantaseert erover hoe het zou zijn om bij elkaar te zijn. Ken je dat gevoel dat je aan het autorijden bent, maar je zo in gedachten bent dat je niets hebt meegekregen van de weg? Dat gebeurt in allerlei situaties als je verliefd bent. Vaak ben je even compleet van de wereld, omdat je dagdroomt over de ander. De behoefte om te knuffelen, te zoenen of meer dan dat, is daarin duidelijk aanwezig.

4. Je hebt last van de clichés, zoals vlinders in je buik

Verliefdheid voel je niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Je hebt vlinders in je buik. Je hartslag en ademhaling zijn verhoogd als je diegene ziet. Het voelt allemaal heel spannend en opwindend. Je hebt zwetende handjes en het is net alsof je in een achtbaan zit. Alle clichés zijn waar.

5. Je doet moeite om de ander te zien

Even een extra blokje om omdat je weet dat hij of zij daar woont. Drie keer op en neer naar de kantine, omdat die ene collega daar zit. Of elke keer hetzelfde sportklasje boeken omdat je weet dat die leuke man of vrouw daar is. Als je verliefd bent wil je de ander zo vaak mogelijk zien en spreken. En je bent bereid om daar alles voor te doen!

6. Je hebt minder eetlust

Dopamine zorgt niet alleen voor een geluksgevoel, maar ook voor een verminderde eetlust. Dus heb jij geen honger meer of vergeet je gewoon te eten? Dan kan het goed zijn dat jouw lichaam dit hormoon aanmaakt. En je weet wat dat betekent.

7. Je zit constant op je telefoon

Als je verliefd bent, ben je niet meer weg te slaan van je telefoon. Je houdt constant in de gaten of je nog een berichtje hebt gekregen van hem of haar. En zodra je een berichtje krijgt, reageer je vliegensvlug terug. Het liefst wil je continu contact hebben. Ook lach je veel naar je telefoon. En dat ontgaat je omgeving niet! Vrienden, familie of collega’s attenderen je er vaak op. 

Bij hoeveel symptomen ben ik verliefd? 

Iedereen is anders, dus niet iedereen zal evenveel of alle symptomen ervaren. Maar dat betekent niet dat je niet verliefd bent. Herken je dus 3 of meer symptomen? Dan zou je al verliefd kunnen zijn. Herken je ze allemaal? Dan heb je het zwaar te pakken.  

Zin om verliefd te worden? Parship helpt je in de zoektocht

Heb je zin om wél tot over je oren verliefd te worden op iemand? Ga eropuit, ontmoet nieuwe mensen of ontdek jouw perfecte match op Parship. Wie weet vind je binnenkort iemand bij wie je wel alle signalen van verliefdheid ervaart.