Bindingsangst & daten: Wat is het en hoe ga je ermee om? 

Parship Redactie

Bindingsangst kan een mooie relatie in de weg staan. Maar wat is het precies en hoe herken je het – in jezelf of een ander? En kan je er wat tegen doen?

Bindingsangst is een term die veel mensen wel kennen. Het kan een mooie relatie of date in de weg staan. Maar wat betekent het echt, hoe herken je het en hoe kan je ermee omgaan? In deze blog geven we je een basis uitleg en wat praktische tips.* 

*Parship staat voor liefdevolle en gezonde dating. Daar hoort jezelf goed kennen en open staan voor de ander bij. Maar dat is niet voor iedereen even makkelijk. Denk je dat je zelf last hebt van bindingsangst? Praat erover met een professional. Wij geven in dit blog een aantal handvatten om bindingsangst te herkennen en wat je ermee kan doen als je toch wil daten. 

Betekenis: wat is bindingsangst? 

Bindingsangst betekent dat je het aangaan van relaties moeilijk vindt en hier angst voor ervaart. Je vindt het dan moeilijk om aan iemand te ‘hechten’. Dat wil zeggen dat je je niet makkelijk aan een persoon verbindt voor een langere tijd. Wordt contact met iemand te intiem (fysiek of emotioneel)? Dan neem je liever afstand. Door je angst wordt het lastig om langdurige en vaste relaties aan te gaan. Een langdurige relatie ervaart iemand met bindingsangst vaak als beklemmend. 

Het is goed om je te beseffen dat het niet zo is dat iemand met bindingsangst geen behoefte heeft aan liefde. De persoon kan daar juist wél behoefte aan hebben, maar het door de angst niet kunnen realiseren. Iemand met bindingsangst wil dus vaak wel graag liefde vinden, maar is bang om zoiets als een relatie aan te gaan. 

Symptomen: hoe herken je bindingsangst? 

Bij een ander bindingsangst herkennen (man & vrouw) 

Hoe herken je bindingsangst bij een ander? Dit is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Je weet tenslotte niet precies wat iemand denkt of voelt. Maar er zijn wel signalen die erop kunnen wijzen dat iemand mogelijk bindingsangst heeft. Hieronder volgt een lijst van zaken waaraan je bindingsangst kan herkennen bij een ander. Maar let op: dit lijstje is geen checklist. Mocht iemand hier een paar symptomen van laten zien betekent dat niet automatisch dat hij/zij bindingsangst heeft. 

Deze signalen kunnen duiden op bindingsangst: 

 • De persoon vindt het lastig om de relatie officieel te maken 
 • Iemand heeft nooit lange relaties gehad 
 • Iemand heeft altijd een excuus om geen lange relaties aan te gaan
 • Iemand twijfelt snel binnen nieuwe relaties 
 • Iemand deelt lastige emoties niet
 • Er is vaak ruzie in je relatie 

Bij jezelf bindingsangst herkennen

Denk je dat je misschien zelf bindingsangst hebt? Ook hiervoor is een aantal symptomen te noemen. Deze zijn een aanvulling op de symptomen die je kan herkennen bij anderen. Maar ook voor dit lijstje geldt: het is geen checklist. 

Deze signalen kunnen duiden op bindingsangst: 

 • Je bent degene die vaak relaties verbreekt
 • Je hebt nog nooit een lange relatie gehad
 • Je krijgt een benauwd gevoel van een vaste relatie
 • Je vindt het hangen van een label aan een relatie lastig
 • Je bent heel kritisch in een nieuwe relatie
 • Stabiele mannen of vrouwen vind je saai
 • Onbereikbare personen (zoals iemand die al een relatie heeft) vind je aantrekkelijk
 • Je bent bang om gekwetst te worden

Hoe date je met iemand met bindingsangst? 

De angst voor verbindingen aangaan kan een fijne relatie in de weg staan, maar dat hoeft niet zo te zijn. De belangrijkste tip die wij kunnen geven is dat communicatie met je (potentiële) partner heel belangrijk is. Praat met elkaar over angsten en zorgen en geef elkaar de ruimte. Zo zorg je ervoor dat er een veilige sfeer ontstaat in de relatie waardoor de persoon met bindingsangst zich (iets) makkelijker kan hechten. 

Zit bindingsangst je partner of jullie relatie echt in de weg? Ga dan samen of alleen in gesprek met een professional. 

Hoe kan je omgaan met je eigen bindingsangst? 

Dit kan een flinke uitdaging zijn. Daten als je je niet durft te binden betekent vaak dat je vele kortdurende relaties hebt. Veel mensen stoppen dan ook met een relaties zodat het niet ‘te serieus’ kan worden. Maar wil je toch graag daten om een relatie te vinden? Dan kan je daar zeker wat aan doen. Hier volgen een paar praktische tips: 

Maak het bespreekbaar & ruimte geven

Dit lijkt misschien super eng, maar open zijn over wat je voelt en dat je het spannend vindt is niet alleen goed voor jou, maar ook voor het opbouwen van een goede relatie. Als beide mensen open kunnen zijn over emoties en kunnen aangeven waar ze behoefte aan hebben, dan is dat een teken van een gezonde volwassen relatie. Zo geef je elkaar de ruimte om echt jezelf te zijn. En door je angsten bespreekbaar te maken, zal je zien dat ze kleiner worden in plaats van groter. 

Verlaag je verwachtingen 

Vind je daten spannend omdat je vóór de date al veel nadenkt over de gevolgen van een leuke date? Denk je dan na over wat er zou gebeuren als jij de persoon leuk vindt of hij/zij jou leuk vindt? Stel dat dit de ware is? Lopen de angsten dan al hoog op? Probeer dan eens je verwachting te verlagen. Het kan helpen om naar je date te gaan met geen verwachtingen en de date gewoon ‘in het hier en nu’ bewust te beleven zonder je zorgen te maken over de uitkomsten. Pas je dit toe dan zal je merken dat je meer ontspannen op date gaat. 

Met een psycholoog bindingsangst oplossen

Bindingsangst kan door van alles in je verleden zijn ontstaan en je in verschillende gradaties belemmeren: van wat extra spanning voor een date tot je echt tegenhouden om een relatie aan te gaan. Weten hoe het is ontstaan en hoe het je precies in de weg zit, kan helpen om jezelf beter te begrijpen en nieuwe stappen zetten. Mocht je hier zelf niet uitkomen, vraag dan hulp aan een psycholoog.

Wat kan je doen om bindingsangst te doorbreken? 

Heb je angst om je te binden, terwijl je eigenlijk wel graag die ene échte liefde wil vinden? Zit bindingsangst je echt in de weg? We zouden je graag tips geven om het te verhelpen, maar omdat dit voor iedereen anders is, is er maar één echte tip die we kunnen geven: ga aan de slag met je bindingsangst samen met een erkende psycholoog. Zo kom je erachter waar het voor jou is ontstaan en wat je er tegen kan doen. 

Weg met je angst & klaar om verliefd te worden?

Ben je ondanks wat angst of spanning toch klaar om te gaan daten? Dan is Parship een veilige omgeving. Dankzij onze uitgebreide persoonlijkheidstest en onze matchingsresultaten krijg jij partners voorgesteld die qua persoonlijkheid goed bij je zullen passen. Zo vind je gemakkelijk iemand waar jij ook open tegen kan zijn en veilig zal voelen. Ben je er klaar voor? Zet de stap en maak je profiel aan