Wat is bindingsangst en hoe herken je het? 

Parship Redactie

Bindingsangst kan een mooie relatie in de weg staan. Maar wat is het precies en hoe herken je het – in jezelf of een ander? En kan je er wat tegen doen?

Je hebt er waarschijnlijk weleens van gehoord: bindingsangst. Het komt voor in verschillende soorten en gradaties. Bindingsangst kan een heftige impact hebben op je liefdesleven. Het zou fijn zijn als deze angst je niet in de weg staat. In deze blog lees je wat bindingsangst precies is, wat de kenmerken zijn en tips hoe je hiermee omgaat. 

Wat is bindingsangst en wat is het niet? 

Bindingsangst betekent dat je het aangaan van relaties moeilijk vindt en hier angst voor ervaart. Je vindt het moeilijk om je aan iemand te ‘hechten’. Dat wil zeggen dat je je niet makkelijk aan een persoon verbindt voor een langere tijd. Wordt contact met iemand te intiem, fysiek of emotioneel? Dan neem je liever afstand. Langdurige en vaste relaties aangaan vind je lastig omdat dit als beklemmend wordt ervaren. Bindingsangst kan ook voortkomen uit de angst om afgewezen te worden. Een gebrek aan zelfvertrouwen is in de meeste gevallen de oorzaak van bindingsangst. 

Het is niet zo dat iemand met bindingsangst geen behoefte heeft aan liefde. De persoon kan daar juist wél behoefte aan hebben, maar kan dit door de angst niet realiseren. Iemand met bindingsangst wil wel liefde vinden, maar is bang om de stap naar een duurzame relatie aan te gaan.  

Bindingsangst symptomen en kenmerken 

Om bindingsangst te herkennen is het handig om te weten welke kenmerken iemand met bindingsangst heeft. Mensen met bindingsangst leggen namelijk zelf niet altijd deze link. Bindingsangst kent de volgende symptomen:  

  • Moeite hebben met het loslaten van onafhankelijkheid en vrijheid 
  • Het hebben van zeer korte relaties of het volledig vermijden van relaties 
  • Weinig inspanning leveren om een levenspartner te zoeken 
  • Gebrek aan emotionele verbinding met je partner 
  • Voorkeur om minimale tijd met een partner door te brengen 
  • De voorkeur geven aan tijd doorbrengen met vrienden boven je partner 
  • Seksuele relaties zonder noodzaak voor intimiteit 
  • Snel verveeld raken in een relatie 
  • Vaak conflicten hebben/zoeken met je partner 
  • Liever geen intieme gevoelens delen 
  • Aanhoudende twijfel over de vraag of je partner de ‘juiste’ is 
  • Benauwde gevoelens wanneer de relatie serieuzer wordt 

Dit zijn de meest voorkomende symptomen van bindingsangst. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je gelijk bindingsangst hebt wanneer je jezelf herkent in één van deze punten. Lees hier meer over in ons nieuwste blog ‘Bindingsangst of niet verliefd’. 

Bindingangst bij een man of vrouw 

Bindingsangst kan zich zowel bij mannen als bij vrouwen op verschillende manieren uiten. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bindingsangst bij mannen zich voornamelijk uit in terughoudendheid bij toewijding en vermijden van emotionele intimiteit. Bij vrouwen uit het zich meer in angst voor afhankelijkheid en het overanalyseren van de relatie.  

Wat kun je doen tegen bindingsangst? Onze 3 tips 

Wanneer je jezelf of je partner herkent in deze symptomen, is het natuurlijk fijn om te weten wat je hiertegen kan doen. We delen tips die gelden voor bindingsangst bij zowel mannen als vrouwen.  

1. Maak het bespreekbaar en geef elkaar de ruimte 

Open zijn over wat je voelt en dat je het spannend vindt, is niet alleen goed voor je eigen gemoedstoestand, maar ook voor het opbouwen van een goede relatie. Als je beiden open kunt zijn over emoties en kunt aangeven waar je behoefte aan hebt, dan is dat een teken van een gezonde volwassen relatie. Zo geef je elkaar de ruimte om echt jezelf te zijn. Maak je angsten dus bespreekbaar.  

2. Verlaag je verwachtingen tijdens het daten 

Vind je daten spannend omdat je vóór de date al veel nadenkt over de toekomst? Lopen de angsten al op wanner je nadenkt over wat er zou gebeuren als jij de persoon leuk vindt en hij/zij jou ook? Probeer dan eens je verwachting te verlagen. Het helpt om zonder verwachtingen naar je date te gaan en dit bewust te beleven, zonder je zorgen te maken over de uitkomsten. Je zal merken dat dit meer ontspannen is.  

3. Met een psycholoog bindingsangst oplossen 

Bindingsangst kan door je verleden zijn ontstaan en je in verschillende gradaties belemmeren. Van wat extra spanning voor een date tot je echt tegengehouden voelen om een relatie aan te gaan. Weten hoe jouw bindingsangst is ontstaan en hoe het je precies in de weg zit, helpt om jezelf beter te begrijpen en nieuwe stappen te zetten. Mocht je hier zelf niet uitkomen, vraag dan hulp aan een psycholoog. 

Hoe kan Parship jou helpen? 

Parship kan jou helpen bij het vinden van een serieuze relatie, zelfs als je bindingsangst ervaart. Wij matchen je namelijk met mensen die passen bij jouw persoonlijkheid en relatie doelen, waardoor de angst voor toewijding afneemt. Onze geavanceerde zoekfilters, anonieme berichten en profielverificatie zorgen voor een veilige omgeving, waardoor ook mensen met bindingsangst zich gemakkelijker kunnen openstellen voor iets serieus. Meld je nu aan en ontdek het zelf!