De omgang met parallelcontacten

30.09.2021 Parship Redactie

Wie online op zoek gaat naar een partner, heeft vaak meerdere contacten tegelijkertijd. Maar de zgn. ‘multi-flirt’ heeft zo zijn keerzijde. Want kan iemand die gecharmeerd is door de een, ook nog een ander het hof maken?

Op maandag een date met Moniek (36), tandarts. Dinsdag een afspraak met ziekenverzorgster en kattenliefhebber Kirsten (33). In de tussentijd niet vergeten om de autohater Katja (student) voor woensdag af te zeggen. Want het is wellicht leuker om dan die boeiende psychologe (31, tongpiercing) te bellen. Hoe heette ze ook alweer? Datingstress bij de online-zoektocht naar een partner: eigenlijk een luxeprobleem waarover weinig mensen zich zullen beklagen – al kan wel die oude levenswijsheid van je vader gaan rondspoken in jouw hoofd: “Niet op meerdere paarden tegelijk wedden, jongen!” of “Concentreer je nu maar gewoon op één ding, dan komt er ook echt iets van”. Een laatste knagende breinbreker: Is het geen bedrog als ik twee vrouwen op hetzelfde moment aantrekkelijk vind?

Eerst even ontspannen

Als we onze Parship-psychologe Nicole Schiller mogen geloven, hebben ontzettend veel singles al bij onschuldig mailcontact moeite met de dubbelcontacten. Zo hebben vooral vrouwen de neiging zich al snel op één kandidaat te storten – vaak ingegeven door een gevoel dat zij anders iemand om de tuin leiden. Ten onrechte, vindt Schiller. Zij adviseert dan ook om in dit soort situaties de kalmte te bewaren, en zeker open te staan voor meerdere contacten. “Waarom ook niet?”, vraagt Schiller zich af. “Een beetje rondkijken, wat uitproberen en leuke mensen leren kennen – zo werkt de zoektocht naar een geschikte partner nou eenmaal, of het nu op internet is of in het ‘echt’. Op een feestje beloof je ook niet eeuwige trouw aan de eerste de beste die je een mooie cocktail aanbiedt”. Schiller is van mening dat de meeste singles ruimte kunnen maken voor parallelcontacten, in ieder geval: zo lang men zich niet op een slecht geweten of schuldgevoel betrapt. Want uiteindelijk is het toch normaal dat je eerst meerdere kandidaten moet leren kennen voordat die vonk overspringt. En door je meteen aan één kandidaat vast te klampen, verspeel je wellicht kansen om die langverwachte droompartner echt te treffen.

En zo gaat het

Parallelcontacten zijn meer dan een leuk spel: ook bij gepaste terughoudendheid roept de multi-flirt namelijk vragen op. Want moet je die in kunst geïnteresseerde effectenhandelaar op de hoogte brengen van zijn ‘concurrent’, de meer dan aardige fotograaf die verzot is op jazzmuziek? Zo ja, wanneer dan wel? In principe adviseert onze psychologe het thema parallelcontacten “niet te zwaar op te vatten”. Want geen enkel persoon kan in de zoektocht naar een partner via internet totale exclusiviteit van iemand verlangen. Daarom raadt Schiller het uitvoerig bespreken van de kwestie ook af; je kunt je beter volledig richten op het uitzoeken of de kandidaat de ware voor je is. Als het onderwerp dan toch nog ter sprake komt, adviseert Schiller gereserveerde openheid. Natuurlijk, het verzwijgen van andere contacten heeft geen zin – maar wie daar vele e-mails aan wijdt met informatie over andere Parship-leden of zelfs met namen; zal al snel overkomen als een ongevoelige en indiscrete roddelaar. Het is echter ook niet goed om flink te gaan shoppen. Wie tientallen contacten met standaardteksten onderhoudt, heeft geen enkele kans op een serieuze kennismaking. Maar volgens Schiller is het allergrootste gevaar van parallelcontacten het overzicht kwijtraken, ofwel: je verwisselt per ongeluk de ene e-mailpartner met de andere. Dat kan pijnlijk zijn. Daarom raadt de psychologe aan je toe te spitsen op de belangrijkste kandidaten, zodat je met hen op een persoonlijke wijze contact kunt onderhouden. Een handig hulpmiddel om al jouw contacten van elkaar te scheiden, is het verzinnen van treffende aliasnamen – deze functionaliteit vind je in de korte persoonsbeschrijving van de aan jou voorgestelde partners.

Eén kandidaat zal overwinnen

Al het plezier van online-flirten ten spijt. Op een moment zul je toch kiezen voor één kandidaat: jouw grote liefde! Maar voor het zover is, moet eerst de vonk – die jouw honger naar andere contacten zal stillen – nog overspringen. En zelfs een vonk biedt nog geen garantie voor het samen oud worden met deze ‘meer-dan-flirt’. Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Desondanks is het wel zo vriendelijk om jouw andere contacten in te lichten over jouw prille liefde: “Het spijt me, ik denk dat ik hem gevonden heb.” En ook als je op een later tijdstip nog nieuwe verzoeken ontvangt, vermeld dan gewoon hoe de vork in de steel steekt. Zodra je vervolgens echt voor die geluksvogel kiest – na een geweldige vakantie of een meer dan romantisch diner, kun je het beste gewoon eerlijk zijn en iedereen vertellen dat je vanaf nu ‘gebonden’ bent.