Een latrelatie of samenwonen? Je komt er samen wel uit.

30.09.2021 Parship Redactie

Ooit mondde iedere relatie uit in trouwen of ongetrouwd samenwonen. Tegenwoordig zijn er meerdere opties. Trouwen of samenwonen is nog steeds een populaire keuze. Maar het is niet meer vanzelfsprekend. Als een relatie serieus wordt, komt er vroeger of later een gesprek: hoe gaan we verder?

Vroeger ging men of trouwen of ongetrouwd samenwonen. Tegenwoordig zijn er meerdere opties. Trouwen of samenwonen is nog steeds een populaire keuze. Maar het is niet meer vanzelfsprekend. Als een relatie serieus wordt, komt er vroeger of later een gesprek: hoe gaan we verder? Samen onder één dak waarbij alle woonruimtes van beide partners zijn, twee appartementen in één huis zodat ieder nog een eigen basis heeft, of ieder zijn of haar woonruimte op afstand van elkaar. Er zijn tegenwoordig zelfs stellen die een latrelatie hebben over de grenzen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Liever latten

De optie “Ja, absoluut. Ik ben op zoek naar een relatie zonder gedeelde woning en ik wil daarin geen compromissen sluiten” werd gemiddeld over alle Europese landen die meededen aan de enquête (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje Nederland en België) door 8,4% gekozen. De tweede optie (“Ja, ik prefereer twee huishoudens. Maar als mijn toekomstige partner graag samen wilt wonen, zou ik daarin toestemmen.”) is iets minder uitgesproken, en werd gemiddeld door 16,95% van de Europeanen gekozen. De Nederlandse en Belgische mannen en vrouwen waren opvallend gecharmeerd van de tweede optie. Meer dan 20% van de Nederlanders en de Belgen gaven aan een latrelatie te willen mits de toekomstige partner daarmee in zou stemmen.

Twijfelaars

Het laagste percentage koos voor “Een latrelatie heeft zeker voordelen. Maar deze relatievorm is voor mij toch moeilijk voor te stellen.”: gemiddeld slechts 7,37%. Zij zien het positieve van een latrelatie, maar betwijfelen of ze er zelf ooit toe overgaan. Gemiddeld het hoogste percentage (28,89%) kon zich vinden in “Ik weet het nog niet. Op het moment spreken beiden leefstijlen mij aan.” Dit zijn de twijfelaars die zowel iets zien in samenwonen als in een latrelatie. Wat deze mensen betreft, kan het beide kanten op. Waarschijnlijk nemen ze pas een beslissing als ze ook werkelijk een relatie hebben.

Eigen kamer

Maar er zijn ook respondenten die volmondig “nee” zeggen tegen een latrelatie. Daarvan geeft een grote groep (24,40%) aan wel sympathiek te staan tegenover het idee van enige privacy, maar dat willen ze eerder vinden in een kamer voor zichzelf in een gezamenlijk huis. (“Een eigen kamer in een gedeelde woning zou voor mij voldoende zijn.”) 13,98% van de respondenten vindt een latrelatie niet horen bij een serieuze relatie (“Nee, absoluut niet. Samenwonen is noodzakelijk voor een serieuze relatie.) Opvallende uitschieter daarbij zijn de Oostenrijkse mannen: 27% van hen koos voor deze laatste optie.

Samen

De meningen over samenwonen of een latrelatie zijn verdeeld. Maar over het algemeen blijkt niet dat er heel grote verschillen zijn tussen hoe mannen en vrouwen hierover denken. Behalve de Oostenrijkse mannen dan, waarvan ruim een kwart aangeeft dat een latrelatie voor hun geen echte serieuze relatie is. Mocht je een relatie dicht bij huis zoeken, in Nederland of België, dan heb je ongeveer een kans van 1 op 5 om een partner te vinden die een latrelatie wil maar na overleg toch ook bereid is tot samenwonen. En uiteindelijk komt het daar toch op neer: om een relatie op een gezonde manier vorm te geven moeten beide partners een inbreng hebben. Een latrelatie of samenwonen? Je komt er samen wel uit.