Geeft jouw prille liefde onzekerheid? Wij hebben de tips!

18.12.2023 Parship Redactie

Hoera, je bent verliefd en jullie zitten in een beginnende relatie. Misschien heb je in eerste instantie nog wat onzekere gevoelens. Ervaringen uit het verleden, hoge verwachtingen of onveilige hechting: alles kan angsten en onzekerheid geven. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen in een nieuwe relatie? Lees snel verder!

Het fijne van een prille relatie

Een prille relatie is heel romantisch. Het is spannend en heerlijk om elkaars persoonlijkheid te ontdekken. Je doet allebei je best om de relatie goed te starten. Kleine attenties, cadeautjes, massages, bloemen, veel plezier in bed, veel praten: bij een nieuwe relatie hoort een bepaald gedrag en van die leuke eerste fase kun je enorm genieten.

Onzekere gevoelens horen bij een nieuwe relatie

Maar: je kunt je ook erg onzeker voelen in een nieuwe relatie. Dat hoort erbij en het heeft verschillende oorzaken. Om te beginnen moet je iemand leren vertrouwen. Bij een nieuwe liefde kan dat spannend zijn. En dat geldt helemaal als je in het verleden al het een en ander hebt meegemaakt in de liefde. Het kan ook zijn dat je je onzeker voelt of je nieuwe liefde wel in jouw leven past: hoe zullen je vrienden en familie bijvoorbeeld reageren? En misschien durf je nog niet voluit je mening te geven of je emoties te laten zien aan je nieuwe partner. Hierdoor ga je misschien twijfelen: is deze nieuwe relatie nou echte liefde of niet? De start van een relatie kan daardoor je zelfvertrouwen een flinke knauw geven. Maar troost je: vrijwel iedereen die verliefd is, maakt een onzekere periode door.

Zo voorkom je dat negatieve gedrag bij onzekerheid

Het is natuurlijk vervelend als dit soort gedachtes en twijfels ook een negatieve invloed hebben op je relatie. Je kunt bijvoorbeeld de neiging hebben om je vast te klampen aan je nieuwe relatie, of je eigen leven helemaal opzij te zetten, of misschien denk je dat je moet veranderen. Het kan ook zijn je gedachten maar blijven malen, of dat je je onzekerheden niet kunt loslaten. Misschien vind je dit advies hartstikke moeilijk, maar: maak duidelijk waar je mee worstelt! Je nieuwe partner zal die onzekerheid en angst zeker begrijpen. Het is heel normaal en je nieuwe partner heeft er misschien ook wel last van. Als jullie samen kunnen praten over die gevoelens, dan is dat alleen maar een opsteker voor jullie liefdesleven. Door samen te communiceren, kun je die angsten uiteindelijk overwinnen.

Vergeet je eigen leven niet!

Elke verandering brengt emoties en twijfels met zich mee, verliefdheid helemaal! Het is verleidelijk om je helemaal te storten in een nieuwe relatie, zeker als je je onzeker en bang voelt. Maar zorg ook dat je jezelf niet vergeet. Jouw eigen leven blijft belangrijk. Ga sporten, spreek af met je vrienden, en geef toe aan de behoefte als je even alleen wil zijn. Als diegene echt van je houdt, dan krijg je ruimte om jezelf te zijn. Goed nieuws: als je goed voor jezelf zorgt, krijg je meer zelfvertrouwen en dan kun je de spanning en onzekerheid beter loslaten. Laat de twijfel niet winnen, je bent goed genoeg.

Een sterke nieuwe relatie vind je bij Parship

Verlang je naar een nieuwe partner, en heb je zin om vol zelfvertrouwen een relatie aan te gaan? Bij Parship maak je een vliegende start. Door de unieke test van Parship ontmoet je alleen maar mensen die echt bij je passen. Nieuwsgierig? Doe hier de test!