Ghosten: wat is het en hoe ga je ermee om? Lees onze tips!

19.12.2022 Parship Redactie

Je bent met iemand aan het daten of chatten en in één klap verdwijnt iemand volledig. Geen berichtjes, geen belletjes; je hoort helemaal niks meer en kan hem of haar ook niet bereiken. Geghost worden is geen pretje, maar het gebeurt helaas vaker dan we zouden willen. Lees het in onze blog.

Ghosten: wat is het, waarom doen mensen het en hoe ga je ermee om? 

Wat betekent ghosting?

Bij dating is ghosting wanneer iemand waarmee je chat of aan het daten bent alle contact verbreekt zonder uitleg. Berichten blijven onbeantwoord en telefoontjes worden niet opgenomen. De persoon met wie je praatte, geeft ook geen reden waarom hij of zij zonder afscheid verdwenen is. Het voelt letterlijk alsof je met een spook te maken hebt – iemand die je nog wel voelt, maar er niet meer is.

Een wat vriendelijkere versie van ghosting heet Caspering, genoemd naar het geliefde stripspookje. Je bent gecaspered als je een afwijzingsbericht hebt ontvangen, voordat die persoon helemaal verdwijnt. Je hebt dus wel duidelijkheid van iemand gekregen, maar geen goed gesprek met uitleg en wederhoor. En als je denkt dat een ‘spook’ voor altijd in het verleden blijf bestaat er ook nog zombie-ing die het tegendeel bewijst. Hierbij keert het ‘spook’ terug uit de dood en hervat het gesprek met slechts een: ”hey, hoe gaat het?”.

Wat is benching?

Naast ghosting heb je ook nog benching. Benching is een moderne datingtrend. Het concept is simpel: net doen alsof je interesse hebt in een persoon met wie je eigenlijk niks serieus wilt beginnen, zodat je hem of haar als back-up kunt hebben.

Waarom ghosten mensen tijdens het daten?

De persoon die geghost wordt blijft vaak met veel vragen en emoties achter. Dus waarom doen mensen het dan toch? Waarom niet gewoon eerlijk zijn als je date uiteindelijk geen match blijkt te zijn of wanneer je een relatie wil verbreken? Het ghosten van iemand kan verschillende redenen hebben.

Ze vermijden moeilijke gesprekken

De voornamelijkste reden om iemand te ghosten is om een moeilijk gesprek te vermijden. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om contact te verbreken zonder iets te zeggen, dan om uit te leggen waarom je geen contact meer wil. Mensen die iemand ghosten proberen zo hun eigen emotionele ongemak te vermijden en denken niet na over hoe een ander persoon zich daardoor voelt.

Ze hebben te veel opties

In de wereld van online daten is het makkelijk om overweldigd te worden met matches en berichten. Als iemand met meerdere mensen tegelijkertijd praat, komt het vaker voor dat diegene ook mensen moet afwijzen.

Misschien waren ze hun opties aan het beperken en was jij geen top kandidaat, dus verbraken ze het contact. Of misschien hebben jullie helemaal niet veel gepraat, en ben je niet opzettelijk weggejaagd. Het kan namelijk ook goed zijn dat ze de communicatie hebben opgepakt met mensen waarin ze meer geïnteresseerd waren en bijvoorbeeld meer raakvlakken mee hadden.

Het zit in zijn of haar hechtingsstijl

Er zijn vier soorten hechtingsstijlen bij volwassenen in intieme relaties: veilige hechting, angstige hechting, vermijdende hechting en angstig vermijdende hechting. Deze hechtingsstijlen bepalen op welke manier je intimiteit in liefdesrelaties waarneemt en erop reageert.

Mensen met een angstige of vermijdende gehechtheidsstijl zijn eerder geneigd om te ghosten. Waarom? Angstige mensen voelen zich vaak onzeker over hun relaties, terwijl vermijdende mensen zich ongemakkelijk voelen bij nabijheid en meer waarde hechten aan hun onafhankelijkheid. Combineer één van die hechtingsstijlen met het verlangen een relatie te beëindigen en je hebt de perfecte situatie voor ghosting.

Wat als je geghost bent? Wij geven je tips hoe je kunt reageren!

Ghosten gebeurt helaas vaker dan je denkt in de online datingwereld. Wetend dat je niet de enige bent die wel eens is geghost is misschien wel een troost, maar je kunt er niks mee. Wat kun je wél doen als je geghost bent? Wij geven je 3 praktische tips.

Tip 1: evalueer de situatie, je eigen gevoelens en gedachtes 

Neem de tijd om te evalueren wat je voelt. Misschien ben je verdrietig of juist heel boos. Misschien is het gevoelloosheid of zelfs opluchting (als de ghostende persoon niet iemand was waar je bijzonder enthousiast over was). Geef jezelf de tijd om je emoties te verwerken in plaats van te negeren.

Tip 2: stuur toch dat laatste bericht

Misschien heb je hier helemaal geen behoefte aan, maar een laatste poging wagen om antwoorden te krijgen op de vragen die je hebt is helemaal niet raar. Stuur gerust één bericht om te afsluiting te zoeken die je wil. De woede die je kunt voelen is terecht, maar geef er niet aan toe. En het belangrijkste: heb nul verwachtingen. De kans is groot dat de ander nog steeds geen antwoord zal geven op je vragen.

Tip 3: laat de persoon die je ghost los

Krijg je na je laatste poging nog steeds geen reactie? Laat deze persoon dan gaan. Hij of zij is het niet waard en je kunt je tijd beter aan iemand besteden die het wel verdient. Voel je vooral niet persoonlijk aangevallen als je geghost wordt. Negen van de tien keer heeft het namelijk helemaal niks met jou te maken!

Hoe voorkom je dat je zelf ghost?

Als je met iemand aan het daten of chatten bent en je bent niet langer geïnteresseerd meer, laat hem of haar dan weten dat je van gedachten bent veranderd. Stel een bericht op in plaats van helemaal niks meer van je laten horen. Zeg iets wat je zelf ook graag zou willen horen als iemand je toch niet ziet zitten. Een voorbeeld: “Hey, het was leuk om met je te chatten/af te spreken. Je bent een leuk persoon, maar ik voel helaas geen romantische klik. Daarom wil ik graag het contact verbreken.”

Benieuwd naar meer dating advies?

Deze tips en voorbeelden kun je gebruiken om online te flirten. Bekijk ook onze andere blogs als je meer tips wil lezen over online dates, chatten met je match en voorbeelden van berichtjes.