Hoe wijs je iemand af op een datingsite? De 5 beste tips

15.11.2023 Parship Redactie

Als je gaat daten, komen er nieuwe mensen op je pad. Daarmee ga je chatten, bellen en misschien ga je ze zelfs ontmoeten. Spannend en leuk! Maar wat doe je als er iemand tussen zit waarvan je denkt: dit is het toch niet voor me? Hoe wijs je iemand af op een datingsite? We geven je de vijf beste tips.

1. Wacht niet te lang met afwijzen

Als je iemand in de kroeg of op een feestje ontmoet, weet je vaak al snel of er een match is. Heb je geen interesse, dan zeg je bijvoorbeeld dat je even naar het toilet moet. Bij online daten weet je het vaak ook al snel als jij en de ander geen match zijn. Ga je dan uit beleefdheid toch nog even door met het contact? Zonde van de energie en misschien geef je de ander dan valse hoop. Liever snel afwijzen dus, op een aardige manier.

2. Zo kun je netjes afwijzen

Afgewezen worden is nooit leuk. Je kunt je best kwetsbaar voelen als je je openstelt op een datingsite en dan kan een afwijzing pijn doen. Vriendelijkheid en respect zijn de toverwoorden! En wat heb je er aan om iemands “slechte” kanten te benoemen in de afwijzing? Hou het puur bij jezelf en je eigen gevoelens, en gebruik die boodschap om je contact af te wijzen. Dan hoef je er ook geen rotgevoel over te hebben.

3. Wees duidelijk in je afwijzing en geef geen valse hoop

Misschien wil je contact graag een tweede kans na je afwijzing. Weet je diep in je hart allang dit écht geen kans van slagen heeft? Valse hoop voelt voor niemand goed, dus wees eerlijk en kom liever niet terug op je afwijzing. Hou de boodschap helder. Twijfel je zelf nog of iemand nou wel of niet een goede match is? Er is natuurlijk niets op tegen om het nog even aan te kijken.

4. Gebruik een standaardtekst voor je afwijzing  

Vind je afwijzen heel moeilijk? Bij Parship kun je contactverzoeken simpelweg met een standaardtekst afwijzen. En heb je al wat langer contact gehad, maar voel je toch geen klik? Maak voor dat soort gevallen een korte, aardige standaardtekst. Dit zijn de beste zinnen:

–      “Na het lezen van je mails geloof ik niet dat wij goed bij elkaar passen. Ik wens je veel succes in je verdere zoektocht naar een partner.”

–      “Ik vind je een heel prettig persoon, maar ik voel geen klik voor je. Ik wil het hierbij laten.”

–      “Het was leuk om je te ontmoeten, maar ik denk niet dat we bij elkaar passen.”

Het kan lastig zijn om tijdens een afspraakje iemand te zeggen dat je liever niet nóg een tweede date wil. Je kunt dan best, kort na de date, een afwijzing per mail of berichtje versturen.

5. Geef de liefde een kans

Misschien ben jij iemand die al heel snel denkt dat er geen match is. Vraag jezelf eens af of je niet te hoge eisen stelt. Leeftijd, uiterlijk, woonplaats, opleiding: kijk eens wat verder dan de profieltekst en de foto. Geef de liefde een kans om je te verrassen!

Van date naar relatie doe je eenvoudig bij Parship

Parship is er voor iedereen die een serieuze relatie wil. Dankzij onze unieke persoonlijkheidstest vind jij gemakkelijk een match die écht bij je past en waar jij een serieuze relatie mee kan beginnen. Zeg alle vrijblijvende apps maar gedag en ontmoet je nieuwe liefde op Parship!