Na de eerste ontmoeting

30.09.2021 Parship Redactie

Meteen bellen of afwachten? Honderd rozen of een appje sturen? Als de eerste ontmoeting prettig is afgesloten, wil je natuurlijk niets liever dan elkaar weer zien. Met onze tips kun je valkuilen omzeilen en jouw kans op succes vergroten.

De eerste ontmoeting: je hebt samen koffie gedronken of over het strand gewandeld. En jouw gevoel zegt dat je hem of haar graag nog eens wilt zien. Dat is mooi. Maar dan komen de onzekerheden: bel je hem of haar meteen of wacht je af? Wat stel je voor de tweede ontmoeting voor?

Rustig aan

Voordat je actie onderneemt, moet je eerst duidelijk weten wat je nu eigenlijk wil. “Geef jezelf de tijd om de eerste ontmoeting goed op je in te laten werken”, raadt onze Parship Single Coach aan. “Als de eerste afspraak geslaagd was, kan die euforische stemming een realistische blik gemakkelijk verhinderen.” En ook andersom: “Als je eerder negatief terugdenkt, neem dan wat afstand om de eerste ervaring nog eens goed te evalueren.” Misschien helpt het je om met een vriend(in) over jouw gevoel te praten. En slaap er anders een nachtje over voordat je de volgende stap zet.

Wie belt?

De volgende dag ben je aan het werk en je kunt je geen seconde concentreren. Je blijft maar rondcirkelen met jouw gedachte: ik stuur een appje. Ik wacht totdat hij appt. Ik app. Ik wacht totdat hij appt. Stop! Het is heel normaal dat je op deze manier denkt, maar het is absoluut niet nodig. Eigenlijk is het heel eenvoudig: degene die zin heeft om contact op te nemen, doet dit. Als jij degene bent die als eerste de ‘stoute’ schoenen aantrekt, vraag je je dan wel af hoe je dat gaat aanpakken.

Gulden middenweg

Als je dan besloten hebt om contact op te nemen, stuit je op de volgende vraag: wanneer is het juiste moment? Stuur je direct een appje of wacht je nog een dag? Als je te lang wacht, denkt hij of zij misschien dat je geen interesse hebt. Het beste is om voor de gulden middenweg te kiezen: niet te snel maar ook niet te langzaam. “Er zal altijd wat tijd verstrijken voordat je contact opneemt”, meent de Single Coach. “Je kunt het beste de volgende dag een appje sturen met het bericht dat je het gezellig vond. Wacht vervolgens een paar dagen voordat je met een voorstel komt voor een volgende keer.”

Stilte

Neem aan dat jouw potentiële partner terughoudend is en liever afwacht totdat de ander zich meldt. Raak dan ook niet in paniek als een dag voorbijgaat en de telefoon stil blijft en WhatsApp stil. Natuurlijk is het logisch dat je onrustig wordt; vooral omdat je de indruk had dat de ontmoeting zo veelbelovend was. Maar vergeet niet dat stilte veel impliceert. “Natuurlijk kan het ook betekenen dat hij of zij niet geïnteresseerd is”, zegt onze Single Coach, “maar het kan ook het tegenovergestelde inhouden: misschien heeft de ander eenvoudigweg angst voor het feit dat hij of zij bij jou eindelijk het liefdesgeluk heeft gevonden. Als je duidelijkheid wil, laat hem of haar dan weten dat je je op een volgende afspraak verheugt. Daarmee licht je al een tipje van de sluier op.”

Minder is meer

Als je op het idee komt om met honderd rode rozen jouw eventuele partner uit te nodigen voor een volgende ontmoeting kan dat een verkeerde uitwerking hebben. Denk daarom goed na! Met teveel liefdesverklaringen slaat hij of zij gemakkelijk op de vlucht. Het is beter om een vrolijk appje te sturen. Voor cadeaus is er later nog genoeg tijd. Nu zoek je naar het perfecte voorstel voor de tweede afspraak. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Het beste is om te overleggen met jouw potentiële partner: “Dan ervaar je meteen of het eens kan worden. En of jouw ‘nieuwe’ partner creatief is”, legt de Parship Single Coach uit.

Weloverwogen

Tip: bepaal aan de hand van het verloop van de eerste ontmoeting wat je de tweede keer gaat doen. Was de eerste afspraak al zeer intensief, kies de volgende keer dan voor wat lichters, bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of dierentuin. Als je bij de eerste afspraak veel plezier had, maar weinig gelegenheid tot gesprek, ga dan naar een intiem en knus restaurantje. “Samen plezier maken en serieuze gesprekken voeren zijn twee belangrijke factoren die een langdurige relatie in stand kunnen houden”, verklaart de Single Coach. Het voornaamste is dat je elkaar beter wilt leren kennen. Koffiedrinken bij jouw ouders en de wekelijkse uitgaansavond met jouw vrienden, kunnen afschrikken.

Liefdesverklaring

Tot slot: de tweede ontmoeting betekent nog niet dat je gaat trouwen. Eigenlijk is het de voorbereiding voor de derde ontmoeting, en deze weer de voorbereiding voor de volgende. Het geeft niets als je niet meteen in vuur en vlam staat. De vlinders kunnen altijd nog komen. Als je interesse hebt in nog een vervolgafspraak maar dat niet durft uit te spreken, maak de ander dan duidelijk dat je je in deze situatie prettig voelt en zijn of haar gezelschap waardeert. “Iedereen weet dat alles wat goed voelt, voor herhaling vatbaar is”, onderschrijft onze Single Coach. “Als jouw eventuele partner het ook zo ervaart en zich prettig voelt, staat het begin van een nieuwe liefde eigenlijk niets meer uit de weg.”