geschikte relatie

Tien tips voor de eerste 100 dagen van je nieuwe relatie

30.09.2021 Parship Redactie

Bij de start van elk nieuw jaar schrijven veel singles zich in bij datingsites. De Single Coach van Parship legt uit wat er belangrijk is in de periode tussen het eerste contact en het eerste “ik hou van je”.

Veel singles vinden het tijdens de feestdagen lastig om alleen te zijn. Een groot deel van hen heeft het vinden van een partner dan ook bovenaan het lijstje met goede voornemens staan. Ook Parship merkt dit doordat er in januari meer activiteit op de site is en er veel aanmeldingen van nieuwe leden binnenkomen. Na het vinden van een geschikte partner volgt de uitdaging om het prille contact uit te bouwen tot een harmonieuze relatie. Hier vind je tien tips om deze uitdaging tot een goed einde te brengen.

Tien tips voor de eerste 100 dagen

1. Bespreek je verwachtingen

Bespreek je wensen en verwachtingen. Wees niet bang hier het initiatief in te nemen. Vooral vrouwen vinden dit vaak lastig. Het uiten van je verwachtingen schept veel duidelijkheid en door het samen te bespreken krijg je zicht op hoe de ander in het contact staat.

2. Luister en observeer

Stel vragen over dingen die je interessant vindt aan de ander. Vraag vooral door als je nog meer wilt weten, zeker als het gaat om karaktereigenschappen en dagelijks gedrag. Deze informatie zal je in de toekomst helpen de ander beter te leren kennen.

3. Blijf met elkaar praten

Vind je het nog te vroeg om over sommige zaken te praten of wil je juist een aantal ingewikkelde onderwerpen op tafel leggen? Leg uit waarom je dat wel of niet wil. Houd het gesprek hierover gaande en ga er niet vanuit dat de ander wel begrijpt wat je bedoelt.

4. Voicemail, wat nu…?

Veel problemen ontstaan omtrent het wel of niet contact opnemen. Maak het niet te ingewikkeld. Als je belt en je krijgt zijn of haar voicemail; spreek een bericht in! Hou het wel bij één berichtje en geen drie of zelfs tien. Geef de ander de tijd om op je e-mail te antwoorden en stuur niet na een uur ‘alvast’ een extra bericht. Hetzelfde geldt voor WhatsApp. Zie je een blauw vinkje naast je berichtje maar de ander stuurt niets terug? Er is vast een reden voor, trek niet gelijk overhaaste conclusies. Het overkomt jou toch ook weleens dat je niet gelijk terugappt? Of vergeet terug te appen?

5. Trek niet te snel conclusies

Trek geen voorbarige conclusies als je een reactie krijgt die je niet had verwacht. Vraag – op een vriendelijke manier – wat de ander precies bedoelt. Je zult zien dat veel van deze situaties op misverstanden berusten.

6. Probeer compromissen te sluiten

Probeer in de gaten te houden dat je niet teveel druk zet op de beginnende relatie. Is jouw mening of idee altijd doorslaggevend? Misschien is het mogelijk wat vaker op zoek te gaan naar een compromis. Wimpel de ander zijn ideeën niet meteen af, maar zoek samen naar een oplossing.

7. Vrienden en familie

Geef je nieuwe partner genoeg tijd en ruimte om je vrienden en familie rustig te leren kennen. Wat voor jou veilig, fijn en bekend is, kan voor je partner spannend en onvoorspelbaar zijn. Doseer in tijd en hoeveelheid!

8. Intimiteit en afstand

Ga op zoek naar de juiste balans tussen intimiteit en gepaste afstand. Lichamelijk contact en intimiteit zijn van grote betekenis in een beginnende relatie. Daarnaast is het ook belangrijk je eigen leven en sociale contacten niet te vergeten.

9. Ga niet te snel

Iedereen ervaart zijn gevoelens op een eigen manier. Ook al voelt het voor jou al als ‘houden van’, geef de ander de tijd en de ruimte om zijn of haar gevoelens voor jou te ontdekken.

10. Doe veel leuke dingen samen

De eerste fase van elkaar leren kennen en ontdekken is een leuke en actieve tijd. Bedenk dingen die jij samen graag wilt doen en laat de ander ook gezellige activiteiten bedenken. Zo leer je elkaar snel op verschillende manieren en in verschillende situaties goed kennen.