Tips en no-go’s voor de eerste date

17.12.2021 Parship Redactie

In dit artikel geven wij je tips voor je eerste date. Wij weten dat zo’n eerste date spannend kan zijn voor je. Maar wees gerust, wij helpen je bij de voorbereiding.

Jullie gaan elkaar ontmoeten. De online klik is er zeker en nu is het spannend of deze er in real life ook is. Je verheugt je erop maar je bent toch ook best zenuwachtig. Misschien ontmoet je wel de liefde van je leven. Er kan natuurlijk niets fout gaan! Maar wat als het in het echt heel erg tegenvalt? En wat moet je dragen? Welke plek is eigenlijk geschikt voor een eerste date? Zoveel vragen, laat ons je helpen.


Veel singles willen dat de eerste ontmoeting perfect verloopt. Er mag niets aan het toeval worden overgelaten. Maar juist dit verhoogt de spanning en zorgt er misschien voor dat de ander een heel ander beeld van jou krijgt dan dat je in werkelijkheid bent. Maar met de juiste voorbereiding kun je die eerste ontmoeting ontspannen laten verlopen. We geven je advies om je nervositeit onder controle te krijgen en geven je een paar date-ideeën voor de juiste locatie en de juiste outfit. Ook informeren we je over no-go’s en tips voor die eerste date en de periode daarna.


Voor het eerste gesprek: tips voor de juiste voorbereiding

Een van de meest voorkomende redenen voor zenuwen is de angst voor teleurstelling en afwijzing. Nieuwkomers op de datingmarkt voelen zich vaak onzeker over het doen of zeggen van de verkeerde dingen. Een goede voorbereiding kan helpen, zodat je er ontspannen en met goede moed heengaat. Denk aan de volgende zaken:

De juiste outfit: er is eigenlijk maar één antwoord op de vraag “Wat moet ik aan?”: Kleding waar jij je prettig in voelt. Je kunt wel beter de joggingbroek in de kast laten, maar je outfit moet ook weer niet overdressed zijn (pak, stropdas). De kleding moet passen bij jou en zoals je je normaal gesproken in het dagelijks leven zou kleden. De middenweg ligt ergens tussen casual en sportieve elegantie. Ook is het handig als de kledingkeuze bij de situatie past. Hoge hakken zijn onpraktisch voor een wandeling in het bos of in de weilanden.

De juiste stijl: een verzorgd uiterlijk is net zo belangrijk. De styling moet ook passend zijn. Mannen doen er goed aan hun haar en evt. baard vooraf te verzorgen. Vrouwen vinden het belangrijk dat mannen schone en goed verzorgde handen hebben, denk er bijv. aan om je nagels te knippen. En bij vrouwen is het belangrijk dat ze niet te diep in de make-up case gaan graven. Te veel make-up kan afschrikken. Mannen geven de voorkeur aan vrouwen met een natuurlijke uitstraling.

De juiste plek: De lijst met mogelijke plaatsen is lang: beginnend met een klassieke date in een café tot een wandeling in het park of naar een museum. Zorg er bij het kiezen van een locatie voor dat je op een normaal volume met elkaar kunt praten en dat je niet te veel van elkaar wordt afgeleid. Maar het is ook belangrijk om een ​​”neutrale vloer” te hebben -. Spreek liever niet thuis af op een eerste date.

Omgaan met zenuwen: In principe zijn zenuwen en plankenkoorts vooraf een goed teken. Uiteindelijk geeft je lichaam je het signaal dat het zich mentaal al aan het aanpassen is aan de situatie en dat het klaar is om op zijn best te presteren. Accepteer dat je zenuwachtig bent. Verplaats jezelf in de schoenen van de ander, die waarschijnlijk net zo zenuwachtig is als jij. In een mum van tijd kun je jezelf afleiden door naar muziek te luisteren of een vriend(in) te bellen om de opwinding onder controle te houden.

Laatste voorbereidingen: Bedenk van tevoren welke onderwerpen je wilt aansnijden. Bekijk het profiel van je date nog eens en lees jullie berichten nog eens door. Denk na over wat jou in het bijzonder interesseert en wat andere overeenkomsten kunnen zijn.

Tijdens de eerste date: date tips en no-go’s

Naast de keuze van locatie en outfit zijn er nog andere vragen die in het hoofd van veel singles rondzweven voordat jullie elkaar voor het eerst gaan ontmoeten. We geven je de antwoorden op de belangrijkste vragen die singles hebben bij een eerste date.

1. Hoe maak ik een goede indruk op de ander?

Eerste date – tips voor mannen: Als je als man het hart van een vrouw wilt winnen, zijn humor en plezier aan de orde van de dag. Vrouwen vinden het heerlijk als ze samen kunnen lachen met hun date. Pluspunten scoor je als je een goede luisteraar blijkt te zijn. Je lichaamstaal kan je ook helpen om indruk te maken. Een naar boven gericht bovenlichaam signaleert interesse en aandacht.

Eerste date – tips voor vrouwen: Vrouwen daarentegen kunnen wonderen verrichten met een glimlach op hun gezicht. Ook scoren ze punten als ze initiatief tonen en zelfverzekerd overkomen. Maar vertel ook niet te veel over jezelf.

2. Welke onderwerpen zijn geschikt voor een eerste date?

Elkaar leren kennen gaat natuurlijk over zoveel mogelijk over de ander te weten komen en erachter komen wat jullie gemeen hebben. Om het gesprek niet te laten ontaarden in een verhoor, is in het begin een klein praatje gepast. Laat je inspireren door de situatie (omgeving, mensen, eten, etc.) en laat het gesprek vanzelf groeien. Bovenal zijn positieve gespreksonderwerpen over dingen die je inspireren of ook wensen, dromen en doelen ideaal. Beginnen met een relaas over politieke misstanden in de wereld of uitvoerig roddelen over je ex vallen waarschijnlijk niet in goede aarde bij de ander. Praat niet uitsluitend over jezelf, maar toon interesse in je gesprekspartner.

3. Wat zijn de no-go’s op de eerste date?

Er zijn andere fouten die je beter kunt vermijden als je iemand voor het eerst ontmoet. We hebben de grootste no-go’s nog eens voor je op een rijtje gezet:

  • Onpunctualiteit (kom op tijd)
  • Onaangename lichaamsgeur (zweet of knoflook)
  • Overmatig alcoholgebruik
  • Opdringerig of zelfs overmatig lichaamscontact

Zo verloopt je eerste date soepel

De begroeting op de eerste date: Het mag best spontaan en hartelijk. Vermijd een formele handdruk en bied een beleefde knuffel aan. Lichaamscontact zorgt voor nabijheid en kan helpen het ijs te breken.

De duur: Hoe lang de date duurt, hangt natuurlijk af of jullie beiden plezier hebben en elkaars taal spreken. Als je elkaar snel niets meer te zeggen hebt, kun je het na ongeveer een uur weer beëindigen. Als de chemie goed is, neem dan wat meer tijd. Maar het hoeft ook niet uit de hand te lopen. Houd het een beetje spannend en bewaar wat voor de tweede en derde date.

Is kussen toegestaan? Als er een vonk tussen jullie is, waarom zou je dan op de eerste date niet kussen? Luister vooral naar je onderbuikgevoel of het echt gepast is. Haast je niet, maar laat je ook niet opjagen.

Wie betaalt? De regel dat de man de rekening moet betalen is inmiddels achterhaald. Dat verwachten vrouwen tegenwoordig ook niet meer. Als de rekening op tafel komt, kun je voorstellen dat je graag wilt betalen en of de ander dit ok vindt. Als je het niet prettig vindt dat de ander betaald, pak de rekening dan zelf of stel voor deze te splitsen.

Afscheid nemen: Het is belangrijk om de ander te bedanken als jullie afscheid nemen. Jullie beiden hebben een grote stap genomen en er bovendien tijd en geld ingestoken. Zien jullie een tweede date zitten? Geef dan aan dat je verheugt de ander weer te zien en als het goed voelt, geef je een kleine knuffel.

Wanner app je de ander na de date? Wacht even met appen als je weer thuiskomt. Na twee tot drie dagen verstuur je een appje waarin je een nieuwe date voorstelt. Zo toon je interesse, maar kom je niet opdringerig over. Kun je nou echt niet wachten om te appen, doe het dan maar houd het een beetje binnen de perken. Zie je dat jouw appje is gelezen maar je ontvangt geen berichtje terug? Ga de ander dan niet bestoken met ????? maar wacht rustig af. Het gebeurt jou toch ook wel dat je veel later op appjes reageert van een ander?

Na de date: waar moet je nog meer op letten?

De hierboven genoemde 2-3-dagenregel is niet in steen gebeiteld. Als de date van beide kanten een merkbaar succes was, kun je natuurlijk allebei eerder contact opnemen. Het maakt niet uit wie het initiatief neemt. Na een geslaagde date kun je direct daarna een kort berichtje sturen om te laten zien dat je de ander graag nog eens wilt zien. Je kunt de ander natuurlijk ook de volgende dag gelijk bellen.

Als je niet geïnteresseerd bent in een andere date, ga dan niet ghosten. Dit gedrag is ongepast en kan zeer kwetsend zijn. Bedank de ander voor de date en zeg open en eerlijk dat er geen vonk was van jouw kant. Je datingpartner weet dan direct waar hij of zij aan toe is.

Conclusie: voel je goed en wees jezelf!

Een eerste date gaat altijd gepaard met zenuwen en hoge verwachtingen. Om de ontmoeting ontspannen te laten verlopen, hebben we de belangrijkste tips voor de eerste date voor je samengevat:

Waarheen? Stel een geschikte plek voor die goed is om te praten en misschien wel te flirten.

Wat draag je? Kies een outfit die bij je past en waarin jij je prettig voelt.

Waar heb je het over tijdens de date? Praat over overeenkomsten zoals hobby’s, interesses en waarden. Onthoud details uit het profiel of de chatgeschiedenis en begin hierover tijdens het gesprek.Overdrijf niet. Vind de juiste balans bij het vertellen van een verhaal, laat de ander aan het woord en stel open vragen die aanzetten tot een gesprek. Blijf rustig en ontspannen. Probeer jezelf niet anders voor te doen, blijf gewoon jezelf. Hoe authentieker je jezelf presenteert, hoe meer indruk je zult maken op je tegenhanger. En met een beetje geluk gaan jullie op een tweede date.