Samen op een date

Van scharrel naar relatie: hoe doe je dat?

Parship Redactie

Wil jij van een casual, scharrel situatie naar een betekenisvolle relatie gaan? In deze blog lees je hoe je dat doet met 5 tips.

Veel singles hebben een scharrel en genieten enorm van de vrijheid. Maar misschien ben je juist op zoek naar meer stabiliteit. Ben jij aan het scharrelen met iemand die je toch wel heel leuk vindt? Dan kan het zijn dat je van een casual, vrijblijvende situatie naar een meer betekenisvolle relatie wil gaan. Best spannend! Want hoe doe je dat? In dit artikel lees je hoe je jouw datingfase naar het volgende niveau kunt tillen!

Betekenis: wat is een scharrel?

Een relatie kan veel verschillende vormen aannemen. Een scharrel is daar één van. Als je aan het scharrelen bent, zie je elkaar regelmatig maar wel vrijblijvend. Je bent allebei nog single en dus vrij om te gaan en te staan waar je wil. Dit betekent dat je nog steeds met anderen kunt afspreken als je dat zou willen. Een scharrel draait meestal om vluchtig afspreken, seks en veel geflirt. Een scharrel is anders dan een prela, oftewel prerelationship. Een prela is nog geen serieuze relatie, maar het voorstadium daarvan. De vaste stempel zit er nog niet op, maar je werkt er wel naartoe.

Zo ga je van scharrel of prela naar een echte relatie

Wil jij de stap van scharrel of prela naar relatie nemen, omdat je serieuze bedoelingen met de persoon hebt? Zie je wel een toekomst voor je samen? Of vind je het maar niets dat jullie niet exclusief zijn? Dan zijn dit een paar belangrijke dingen om over na te denken:

1. Praat over je wensen

De stap naar een relatie zet je niet alleen. Daarom is het belangrijk om je wensen te bespreken met de ander. Praat over hoe jij de relatie idealiter voor je zou zien. Welke verwachtingen heb je? Welke afspraken wil je maken? En staat de ander daar hetzelfde in? Om misverstanden of teleurstellingen te voorkomen, is het goed als jullie neuzen dezelfde kant op staan.

2. Maak een commitment

Het is belangrijk om te laten zien dat je bereid bent dingen te laten, om jullie relatie te beginnen. Dit houdt in dat je je houdt aan de afspraken die je hebt gemaakt. Als dat betekent dat je niet meer date of seks hebt met anderen, moet je dat serieus nemen.

3. Neem elkaar mee op dates

Gezellig een terrasje pakken of naar de film gaan zit er niet in met een scharrel. Wil je de stap maken naar een relatie? Dan is het goed om leuke dates te plannen, in plaats van elkaar vluchtig te zien wanneer het uitkomt. In een relatie zie je elkaar zonder bijbedoelingen: afspraakjes plannen is daar dé manier voor. Ben je op zoek naar iets leuks om samen te doen? Neem dan een kijkje in dit leuke date ideeën lijstje.

4. Toon interesse

Leer elkaar goed kennen op jullie dates. Stel veel vragen: van casual tot diepzinnig. Hoe is de band met zijn of haar ouders? Hoe heet de beste vriend(in) en hoe hebben ze elkaar leren kennen? En wat zijn zijn of haar dromen voor de toekomst? Door elkaar steeds beter te leren kennen, kom je erachter of je van prela ook daadwerkelijk een relatie wil aangaan. Daarnaast zorgen dit soort gesprekken ook voor een gevoel van verbondenheid. 

5. Stel diegene voor aan je vrienden 

Als het serieuzer wordt, komt uiteindelijk ook de stap dat je iemand kennis laat maken met je ouders, familie en vrienden. Het introduceren van iemand aan de mensen die belangrijk voor je zijn, laat zien dat je serieus bent over de relatie. Daarnaast kan het er zelfs voor zorgen dat je meer zekerheid krijgt over je gevoelens voor diegene.

Snel naar een echte relatie groeien met Parship

Ben jij op zoek naar een serieuze relatie? Dan is het belangrijk om iemand te vinden die jouw visie deelt. Bij Parship ontmoet je alleen singles die op dezelfde golflengte zitten als jij. Ben jij op zoek naar een partner die perfect bij jou past? Wij helpen je met het vinden van jouw ideale match! Meld je hier gratis aan.