Wanneer ga je weer daten na een scheiding?

09.12.2021 Parship Redactie

7 dingen om in gedachten te houden bij het vinden van liefde na een scheiding

Het is spannend om jezelf (weer) bloot te geven en online te gaan daten, want deze keer ga je met wat bagage de wereld in. Om ervoor te zorgen dat je dit keer precies krijgt wat je wilt in een relatie, moet je eerst het vertrouwen hebben om de liefde een nieuwe kans te geven.


  • Zorg ervoor dat je over je ex heen bent en klaar bent om te daten

Het kan drie jaar geleden zijn dat je gescheiden bent, maar dat betekent nog niet dat je helemaal over bent. Laat wrokgevoelens varen en praat er niet meer over.

  • Rouw om je verlies als je dat nodig vindt

Het negeren van verdriet kan jouw lichaam en geest belasten. Contact zoeken met vrienden en dierbaren die je vertrouwt of het volgen van therapie kan een veilige plek zijn om jouw verdriet te uiten en te verwerken.

  • Maak weer contact met jezelf

Veroordeel je emoties niet, maar pak ze aan. Herontdek jezelf voordat je je weer aan afspraakjes waagt. Doe activiteiten die je gelukkig maken. Investeer in persoonlijke ontwikkeling. Realiseer je dat alle relaties beginnen met die vitale relatie met jezelf.

  • Overwin de angst om te daten en stap uit je comfortzone

Neem de eerste stap om nieuwe mensen te leren kennen. Ontmoet andere gescheiden singles – sluit je aan bij groepen, ga naar evenementen en probeer dating apps. Ga naar plaatsen waar je gelijkgestemde mensen zult ontmoeten. Zet zinvolle routines op en maak een lijst met groeidoelen. Blijf nieuwe dingen proberen tot ze comfortabel worden.

  • Heb een relatieplan om succes te vinden

Je kent je fouten uit het verleden; leer er nu van. Als je een nieuwe relatie aangaat op basis van alleen de fysieke chemie, dan blijf je achter met een grotere puinhoop. Het klinkt zakelijk maar schrijf op wat jouw wensen en verwachtingen zijn, een soort relatieplan. Stel realistische verwachtingen en wees optimistisch. Dit plan zal je helpen om die partner te vinden die echt goed bij je past.

  • Verberg je verleden niet

Als je gaat daten met iemand, wees eerlijk over je verleden en je leven. Voordat je emotioneel gehecht raakt aan iemand is het beter om transparant te zijn. Heb je kinderen? Vertel het. Zet je je profiel op een datingsite? Geef je juiste leeftijd aan. Het achterhouden van de waarheid zal alleen maar leiden tot meer liefdesverdriet.

  • Doe het rustig aan

Ga niet met iemand uit omdat je eenzaam bent. Geef de wet van aantrekking en chemie een kans om zich te ontwikkelen tot iets zinvollers, zelfs als het een aantal dates kost om erachter te komen. Je uiteindelijke doel moet zijn om iemand te vinden die je persoonlijkheid aanvult en je respecteert.