Zo kun je een afwijzing accepteren tijdens daten

15.11.2023 Parship Redactie

Afwijzingen horen erbij als je op zoek bent naar een relatie. Niet iedereen past bij jou, en jij past ook niet bij alle potentiële partners. Toch vat je een afwijzing al snel persoonlijk op. Wat is de beste manier om met afwijzingen om te gaan?

Afgewezen worden doet pijn. Vooral als je zelf vol goede hoop was. Veel mensen beginnen ook aan zichzelf te twijfelen als er meerdere afwijzingen na elkaar komen.: ligt het aan mij? Is er niemand voor mij in de liefde? Het is jammer als je je zelfvertrouwen erdoor laat beïnvloeden en je in het daten laat tegenhouden. Want bij de zoektocht naar een potentiële partner hoort nu eenmaal dat je soms wordt afgewezen. Het kan pijn doen, maar zo gaan de dingen soms.

Een afwijzing zegt niks als je elkaar nog moet leren kennen

Bekijk de afwijzing eens realistisch en op een positieve manier. Komt de afwijzing vroeg in het datingproces? Dan moet die persoon jou nog helemaal leren kennen. Het is dus het oordeel van een wildvreemde. Niet iets om je zelfvertrouwen en gevoelens door te laten beïnvloeden! Onthoud dat je relaties met je vrienden en familie aantonen dat je wel degelijk de moeite waard bent.

Er zijn veel potentiële partners voor jou

Eigenlijk is een afwijzing een goed teken. Het bewijst dat je actief zoekt naar echte liefde. Als je veel contacten legt, kun je ook meer afwijzingen verwachten. Statistisch gezien zijn er miljoenen partners waar je uit kunt kiezen. Als je daar niets mee gaat doen uit angst, dan word je niet afgewezen, maar loop je ook kansen mis.

Zo kun je omgaan met afwijzingen van een contact

De ene afwijzing na de andere, het kan gebeuren. Maar het hoeft niks met jou te maken hebben. Soms is er gewoon veel concurrentie in je leeftijdsgroep. Ook spelen toeval en timing altijd een rol. Kwel je zelf niet met negatieve gedachten en gevoelens als je wordt afgewezen. Misschien is de andere persoon al in contact met iemand anders en is er even geen ruimte voor jou. Hoe dan ook – de ander kent jou alleen maar op basis van een paar kerngegevens en misschien een foto en/of een kort berichtje. Trek het je niet aan als je bent afgewezen. Misschien kun je wat leuke dingen doen om het te verwerken, of erover praten met vrienden. Het geluk in de liefde ga jij echt nog wel vinden.

Afgewezen worden na een date

Zijn er al e-mails uitgewisseld en is er misschien een ontmoeting geweest? Dan kan een afwijzing (nog) harder aankomen. Maar ook na een date kun je elkaar echt nog niet goed kennen. Je hoeft niet te reageren op een afwijzing. Maar als je zonder opgaaf van reden wordt afgewezen, mag je gerust navraag doen naar de reden. Vaak is dat niet jouw persoonlijkheid of karakter, maar is er geen “klik” of ligt het aan praktische omstandigheden, zoals afstand. Denk je dat je een fout hebt begaan in het contact? Soms helpt het om een vriend(in) mee te laten kijken en bijvoorbeeld wat mails te laten lezen. Misschien liep je inderdaad te hard van stapel – dan heb je dat tenminste voor de volgende keer geleerd. Het heeft in elk geval geen zin dat je jezelf afkraakt. Natuurlijk kun je een slechte dag hebben na een afwijzing, en kan je zelfvertrouwen een deukje oplopen, maar laat je er niet door tegenhouden.

Is er toch nog een kans?

Soms kun je een afwijzing niet zomaar accepteren. Omdat jij vindt dat er wel degelijk een kans was tussen jullie twee. Geef dan eerlijk jouw tegenargumenten en je motivatie. Verzint de ander dan een nieuwe reden voor de afwijzing, of luistert hij of zij niet naar je argumenten? Dan kan je niet anders dan de afwijzing accepteren. Jij hebt in elk geval je best gedaan.

Snel naar een echte relatie groeien met Parship

Bij Parship ontmoet je alleen singles die op dezelfde golflengte zitten als jij. Ben jij op zoek naar een partner die perfect bij jou past? Wij helpen je met het vinden van jouw ideale match! Meld je hier gratis aan.