5 signalen dat jij contact hebt met een catfish
Denk je de perfecte match te hebben gevonden, blijkt het een nepprofiel te zijn. Vermoed jij dat je praat met een catfish? Check hier de 5 signalen.
Stel je voor: je denkt de perfecte match te hebben gevonden, maar dan blijkt dat je al die tijd hebt gepraat met iemand anders. Helaas gebeurt dit echt en staat het bekend als catfishing. In deze tijd van dating en social media is het niet ongewoon om dit een keer mee te maken. Bij Parship krijgen ze geen schijn van kans aangezien de profielen handmatig worden gecontroleerd, maar het is goed om zelf bewust te zijn van de signalen. Dus wat is catfishing precies en hoe herken je het? Dat ontdek je in deze blog!
Wat is de betekenis van een catfish?
Een catfish is iemand die zich online voordoet als iemand anders. Met een nepprofiel op social media of een datingsite zoeken ze online contact met andere personen. Voorbeelden hiervan zijn: een man die zich voordoet als vrouw, een vrouw die liegt over haar uiterlijk met neppe foto’s of iemand die zich rijker voordoet dan dat hij of zij werkelijk is. Het doel hiervan is om een vriendschap op te bouwen, maar veel vaker nog om liefde te vinden. Een catfish verleidt personen, probeert vertrouwen te winnen en ze verliefd te laten worden.
Waar komt de naam catfish vandaan?
De term is verzonnen door de bekende MTV-show Catfish, waarin de programmamakers de echte identiteit van een catfish achterhalen. De catfish wordt geconfronteerd door de crew en het slachtoffer van de catfish. Waarom ze “catfish” als naam hebben gekozen? Dat heeft te maken met de vis in kwestie (een meerval in het Nederlands). Vroeger verscheepten vissers de kabeljauw samen met zijn vijand, de meerval. Omdat deze de vissen opjoeg, bleef de kabeljauw actief en dus vers. Of hij nu op vissen jaagt of online zoekt naar zijn prooi – de catfish is een ware jager.
Waarom doen mensen aan catfishing?
Een catfish neemt een andere online identiteit aan om verschillende redenen:
- Onzekerheid. Catfishes willen aantrekkelijk gevonden worden en denken dat alleen te bereiken via catfishing. Ze vinden zichzelf niet goed genoeg en creëren daarom een valse online persoonlijkheid. Zo denken ze mensen aan te trekken die normaal niet op ze zouden vallen.
- Pesten of wraak. Dit zijn minder onschuldige motieven. Sommige catfishes zijn pesters of uit op wraak, omdat het slachtoffer iets ‘verkeerds’ heeft gedaan in hun ogen.
- Oplichting. Ook financiële uitbuiting kan een reden zijn om te catfishen. Met smoesjes proberen ze geld af te troggelen bij hun slachtoffers. En vaak lukt dat omdat slachtoffers het gevoel hebben dicht bij de catfish te staan.
Zo herken je een catfish
Denk je dat je gecatfished wordt? Er zijn een aantal dingen waar je een catfish aan kunt herkennen. Dit zijn een paar veelvoorkomende signalen waar je voor moet opletten:
1. Gestolen foto’s
Ziet zijn of haar profielfoto er te goed uit om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk zo. Een catfish gebruikt vaak foto’s van modellen of aantrekkelijke mensen om hun valse profiel aantrekkelijk te maken. Je kunt controleren of foto’s echt zijn, door ze door Google Image Search te halen. Als je de foto van een catfisher gebruikt, kom je met deze tool uit op het profiel van de echte persoon.
2. Vermijden van afspreken en videobellen
Een catfish vermijdt persoonlijk afspreken en videobellen. Er is altijd weer een nieuw smoesje, van ziek zijn tot een camera die niet werkt. Natuurlijk kan het een keer voorkomen dat iemand moet afzeggen, maar bij een catfish is dit structureel het probleem. Dit wijst erop dat ze iets te verbergen hebben, zoals hun ware identiteit of uiterlijk. Heb jij je online crush nog niet gezien? Dat is een duidelijke red flag.
3. Inconsistente verhalen
Catfishes vertonen inconsistenties in hun verhalen. Ze vertellen verschillende verhalen aan verschillende mensen, waardoor ze niet meer kunnen bijhouden wat ze gezegd hebben. Een catfish raakt daardoor verstrikt in een web van leugens. Betrap jij iemand op onwaarheden en vage verhalen? Dan zit er iets niet goed.
4. Niet aanwezig op social media
Een catfish is weinig tot niet aanwezig op sociale media, buiten de app of site waarop je ze hebt ontmoet. Iemand beweert bijvoorbeeld reislustig te zijn, maar post geen enkele foto van deze avonturen op Instagram. Beetje gek! Ook valt op dat ze vaak weinig vrienden hebben op platforms waar ze wel aanwezig zijn. Wees extra alert op mensen die maar 20 volgers (of minder) hebben.
5. Te snel willen gaan
Wil jouw online crush snel overgaan tot een diepere relatie, zelfs als jullie elkaar nog niet lang kennen? Dat is een teken dat je te maken hebt met een catfish. Dit komt doordat een catfish vaak een bepaald doel heeft. Door snel een relatie aan te gaan, proberen ze hun doelen te bereiken voordat jij hem of haar door hebt.
Parship – waar echte liefde begint en catfishing stopt
Bij Parship krijgen catfishes geen schijn van kans. Wij vinden het belangrijk dat je alleen echte profielen te zien krijgt. Daarom worden alle profielen automatisch gecontroleerd en kun je alleen berichten ontvangen van leden die minstens 50% van hun profiel hebben ingevuld. Want echte connecties ontstaan met echte profielen. Heb jij zin om liefde te vinden, zonder leugens? Meld je nu aan bij Parship.