Ben ik verliefd? Test het met deze 7 signalen

15.11.2023 Parship Redactie

Vraag jij jezelf af: “Ben ik wel verliefd?” Met deze test ontdek je of jij de 7 signalen van echte verliefdheid vertoont!

Verliefd zijn: iets fijners bestaat niet! Het kan je overdonderen en je wereld op zijn kop zetten. Maar liefde kan ook heel langzaam ontstaan. Verliefde gevoelens kunnen soms lastig te herkennen zijn, waardoor je jezelf afvraagt: “Ben ik eigenlijk wel verliefd?” Met deze test kun je erachter komen of het echt gaat om verliefdheid. Wij geven je 7 signalen waaraan je verliefdheid kan herkennen.

Wat is verliefdheid en wat doen verliefde mensen?

Verliefd zijn is iets natuurlijks en hormonen spelen een grote rol. Wetenschappers zien het als een evolutionaire truc om twee mensen sneller bij elkaar te brengen, met liefde en natuurlijk voortplanten als doel daarvan. Als je verliefd bent, maken je hersenen hormonen aan. Eén daarvan is dopamine – dit stofje zorgt ervoor dat je veel geluk en liefde voelt. Het kan zelfs verslavend zijn, waardoor je niet genoeg van de ander kunt krijgen. Ook maakt je lichaam adrenaline aan, wat zorgt voor een verhoogde hartslag, stotteren en een gevoel van spanning. Het hormoon serotonine is juist verlaagd in het brein bij verliefdheid en dat zorgt ervoor dat je gedachten alleen maar uitgaan naar degene en dat je constant bezig bent met je verlangen naar je geliefde.

7 tekenen dat je verliefde gevoelens hebt voor iemand

Soms is het lastig te bepalen of je verliefdheid voelt, of gewoon een vluchtige aantrekkingskracht. Heb jij vraagtekens bij jouw gevoelens? We hebben een aantal kenmerken van verliefdheid op een rijtje gezet. Ontdek of jij de tekenen van verliefdheid vertoont!

1. Je denkt constant aan diegene

Tijdens je werk, bij het sporten, als je doucht : er zijn altijd die vlinders die je in je buik voelt en je denkt constant aan de persoon waarop je verliefd bent. Soms ga je zelfs dromen van de geliefde of van jullie relatie. Je krijgt hem of haar maar niet uit je hoofd, en je wil constant over hem of haar vertellen aan je vrienden en familie. Want waar het hart vol van is, daar stroomt de mond van over.

2. Je wil indruk maken

Ben je verliefd? De meeste mensen willen zichzelf onbewust zo goed mogelijk presenteren aan de persoon waarop ze verliefd zijn. Grote kans dat jij dat ook doet! Je wil laten zien hoe leuk en interessant je bent. Je bent geïnteresseerd in de dingen die de ander leuk vindt, en wilt jouw interesses ook delen. Je ogen stralen, je maakt grapjes en je gaat meer aandacht besteden aan je uiterlijk en kleding.

3. Je verlangt naar de ander

Je fantaseert de hele tijd hoe het zou zijn om bij elkaar in een relatie te zijn. Je hebt voortdurende hoop bij die andere persoon te zijn en het is alsof je fysiek pijn hebt als jullie niet samen zijn. De behoefte om te knuffelen, te zoenen of meer dan dat, is duidelijk aanwezig. Het verlangen naar een relatie is groot.

4. Je hebt vlinders in je buik

Verliefdheid voel je niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Je hebt vlinders in je buik. Je bekijkt de wereld door een roze bril. Je hartslag en ademhaling gaan omhoog als je je geliefde ziet. Het voelt allemaal heel spannend, opwindend en verslavend. De wetenschap zegt het: alle clichés over verliefde mensen zijn waar.

5. Je doet moeite om de ander te zien

Even een extra blokje om omdat je weet dat hij of zij daar woont. Drie keer op en neer naar de kantine, omdat die ene collega daar zit. Of elke keer hetzelfde sportklasje boeken omdat je weet dat die leuke man of vrouw daar is. Verliefde mensen hebben nu eenmaal maar één hoop: jouw favoriete persoon zo vaak mogelijk zien en spreken. En als je verliefd bent, doe je daar alles voor!

6. Je hebt minder eetlust

Dopamine zorgt niet alleen voor een geluksgevoel, maar ook voor een verminderde eetlust. Dus heb jij direct geen eetlust meer als je de andere persoon ziet? Dan kan het goed zijn dat jouw brein dit hormoon nu extra aanmaakt.

7. Je zit constant op je telefoon

Als je verliefd bent, ben je niet meer weg te slaan van je telefoon. Je houdt constant de sociale media in de gaten en checkt je telefoon op berichtjes van de persoon op wie je verliefd bent. En zodra je een berichtje krijgt, reageer je vliegensvlug terug. Het liefst wil je continu contact met je geliefde.

Bij hoeveel symptomen ben ik verliefd? 

Iedereen is anders, dus niet iedereen zal evenveel of alle symptomen ervaren. Maar dat betekent niet dat je niet verliefd bent. Herken je dus 3 of meer symptomen? Dan zou je al verliefd kunnen zijn. Herken je ze allemaal? Dan heb je het zwaar te pakken en is er echt sprake van verliefdheid.  

Zin om verliefd te worden? Parship helpt je in de zoektocht

Scoor je niet zo hoog op deze tekenen, maar heb je wel zin om tot over je oren verliefd te worden op iemand? Ga eropuit, ontmoet nieuwe mensen of ontdek jouw perfecte match op Parship. Wie weet vind je binnenkort iemand bij wie je wel alle signalen van verliefdheid ervaart.