Contact na eerste date: afwachten of snel weer afspreken?

18.12.2023 Parship Redactie

Meteen bellen of afwachten? Honderd rozen of een appje sturen? Als de eerste date heel erg leuk was, wil je natuurlijk niets liever dan elkaar weer zien. Met onze tips kun je valkuilen omzeilen en jouw kans op succes vergroten.

Als de eerste date heel goed ging

De eerste date was verrassend leuk. Samen koffie drinken, een wandeling: jullie raakten niet uitgepraat. Je hebt na afloop al gezegd dat je het heel gezellig vond. Je wilt hem of haar graag weer zien. Fantastisch! Het gebeurt niet heel vaak dat een eerste date zo soepel verloopt en dat je snel een tweede date wilt. Maar wat is nu de juiste aanpak?

Wil je echt een tweede date?

Je wilt weten waar je aan toe bent, maar je wilt ook weer niet te gretig overkomen. Het kan best zijn dat je daarom gaat twijfelen na de eerste date. Kun jij het eerste appje verzenden de volgende ochtend, of moet je even afwachten? Maar hoe lang wacht je dan, met het risico dat je date de interesse verliest? Voordat je actie onderneemt, is het slim om even de tijd te nemen om te bedenken wat je nu echt van de date vond. Denk even terug aan hoe het gesprek ging. Bedenk of je gesprekspartner echt interesse in jou toonde en ook vragen stelde aan jou. Slaap er een nachtje over. Als je zeker weet dat je de eerste date superleuk vond, dan is er niks op tegen om contact op te nemen.

 Verzin een leuke date voor het vervolg

Je kunt dan dus best de volgende dag een berichtje sturen: “Ik heb een heel leuke date gehad met jou.” En ja, dan is het even spannend en moet je wachten: gaat je date een berichtje terugsturen? Raak niet in paniek als je niet direct een reactie krijgt. Sommige mensen zijn gewoon niet zo snel met antwoorden. Als je na een paar dagen wachten nog steeds niets hebt gehoord, dan is het misschien een teken dat de andere persoon niet zo geïnteresseerd is. Maar wees gerust: meestal kun je je gevoel wel vertrouwen. Als jij de date echt leuk vond, dan vond jouw date dat waarschijnlijk ook en krijg je snel bericht terug. Het kan dan verleidelijk zijn om elkaar vervolgens de hele dag random berichtjes te appen. Superfijn, maar op een gegeven moment is het tijd voor de volgende stap. Je zegt dat je de ander graag nog een keer wilt zien. Verzin een leuke date en kijk of je partner jouw voorstel ziet zitten. Of overleg samen over de tweede date, dan zie je of je partner creatief is in het bedenken van leuke uitjes.

Neem de tijd om elkaar te leren kennen

Daten betekent dat je elkaar langzaam leert kennen. Relaties ontstaan niet van de ene dag op de andere, dus neem de tijd om veel samen te praten en leuke dingen te doen. Probeer verschillende dingen uit tijdens het daten, zo leer je met elkaar omgaan in verschillende situaties en leer je elkaar goed kennen. Uit eten kun je afwisselen met een bezoek aan een museum of dierentuin, een bezoek aan een café wissel je af met een boswandeling. Probeer uit wat je leuk vindt, en wat bij jullie samen past.

Te hard van stapel lopen na de eerste date

Als je op het idee komt om met honderd rode rozen jouw eventuele partner uit te nodigen voor een tweede date, dan kan dat een verkeerde uitwerking hebben. Dat is echt too much.  Te hard van stapel lopen kan ervoor zorgen dat de ander op de vlucht slaat. Een vrolijk berichtje op whatsapp is echt goed genoeg. Voor rozen en cadeaus is er later nog genoeg tijd. Tot slot: een tweede date betekent echt nog niet dat je aan een relatie begint of gaat trouwen. Het is gewoon een tweede afspraak en dus niets anders dan de tweede stap in het datingproces. Rustig aan doen in dat proces is de enige goede manier. En ja, wie weet ontstaat zo uiteindelijk voor jullie een nieuwe liefde.

Parship brengt daten op een nieuw niveau

Wil jij een datingapp die zorgt voor dates die echt interesse hebben in jou? Met matches die zo goed zijn, dat je elkaar altijd wat te vertellen hebt tijdens het daten? Parship is jouw datingcoach. Lees onze artikelen over daten en meld je aan.