Daten met iemand met bindingsangst: het kan!
Bindingsangst kan een serieuze relatie in de weg staan. Hoe bouw je toch een serieuze relatie op met iemand die bindingsangst heeft?
Bespreek bindingsangst in een nieuwe relatie
Je hebt een paar dates gehad, en jullie zijn verliefd. Jullie nieuwe relatie begint! In het prille begin van relaties gaat alles vaak vanzelf en zit je op een roze wolk. Al kunnen er ook wat angsten opspelen. Je kunt bijvoorbeeld bang zijn deze relatie weer te verliezen (verlatingsangst) of je kunt bindingsangst ervaren. Uiteindelijk wil je een stabiele relatie opbouwen en daarom is het goed die gevoelens in een vroeg stadium te bespreken. Een open gesprek over bindingsangst, eventuele traumatische gebeurtenissen in het verleden, onveilige hechting en je ervaring in eerdere relaties. Op deze manier kunnen jullie elkaar leren kennen en wordt het onderwerp bindingsangst snel bespreekbaar.
Als de bindingsangst opspeelt en je partner afstand neemt
Ook al heb je nog zulke goede gesprekken in het begin, het kan dat de bindingsangst uiteindelijk toch opspeelt bij je partner. Voor een persoon met bindingsangst is het aangaan van relaties moeilijk. Vaak is er behoefte aan vrijheid, plus angst om emotioneel intiem te zijn. Een bekende reactie is dat een persoon met bindingsangst afstand neemt. Ineens ontbreken de intieme momenten op een dieper niveau, is er geen intensief contact meer of komt er geen snel antwoord op je appjes. Jullie maken vaak ruzie, of je partner wil niet de relatie officieel maken. Als je je relatie serieus neemt, is dit het moment om in actie te komen.
Trekken en duwen helpt niet bij bindingsangst
Jij voelt de afstand tussen jullie toenemen en voelt je in de steek gelaten. Waar is de emotionele intimiteit uit het begin gebleven? Door het onzekere gevoel ga je ‘trekken en duwen’ om je partner met bindingsangst weer aan je te binden. Bijvoorbeeld door steeds appjes te sturen of te bellen, of telkens aandringen om elkaar te zien. Jammer genoeg heeft het juist een tegengesteld effect als je iemand met bindingsangst onder druk zet. Beter is om het gedrag te benoemen, plus het effect dat het op jou heeft: “Ik merk dat je ineens afstand neemt en dat geeft me een onzeker gevoel”.
Bindingsangst: wat doet het met jou?
Neem de angsten van je partner met bindingsangst echt serieus. Maar jouw gevoelens tellen ook mee en je wilt niet eindeloos aanpassen om het beklemmende gevoel bij je partner te voorkomen. Jij bent er ook nog! In gezonde relaties kun je ook eigen prioriteiten stellen. Je moet begrijpen dat die bindingsangst niet tegen jou persoonlijk gericht is. Het zijn negatieve overtuigingen waar je partner mee moet leren omgaan, en jij kan erbij helpen door begripvol te zijn, het te bespreken én je eigen grenzen in de liefde te stellen. Zo kan je partner de bindingsangst overwinnen en kan jullie liefde bloeien.
Bindingsangst in een langdurige relatie
Want ja, het is echt mogelijk om een vaste relatie op te bouwen met mensen met bindingsangst. Ook iemand met bindingsangst heeft namelijk behoefte aan liefde en emotionele intimiteit. Het is alleen zoeken naar een evenwicht, waarin je elkaar ruimte en vrijheid gunt, maar waarin er ook vertrouwen is en jullie je allebei durft te binden. Het geheim: blijven praten.
Als bindingsangst jullie serieuze relatie in de weg zit
Bindingsangst komt voor in verschillende gradaties. Is er sprake van extreme bindingsangst bij je potentiële partner? Of zit bindingsangst je partner of jullie relatie echt in de weg? Zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld bij een psycholoog of relatietherapeut, en lees ook onze andere gerelateerde artikelen over dit onderwerp.
Weg met je angst & klaar om verliefd te worden?
Parship staat voor liefdevolle en gezonde dating, op weg naar serieuze relaties. Dankzij onze uitgebreide persoonlijkheidstest krijg jij partners voorgesteld die qua persoonlijkheid goed bij je zullen passen. Zo vind je gemakkelijk iemand waarbij je emotionele veiligheid voelt. Ben je er klaar voor? Zet de stap en maak je profiel aan.