Eerste ontmoeting schoonouders blijft verplicht nummer

30.09.2021 Parship Redactie

Of je nu wilt of niet: in de meeste relaties komt er een tijd dat je toch echt moet geloven aan een eerste ontmoeting met jouw schoonouders. Een spannend moment. Want, wie wil er nu niet in de smaak vallen bij toekomstige familie? In een Parship-enquête polsten we wanneer je klaar bent voor deze vuurdoop.

Daar zit je dan: Op de bank van jouw schoonouders, zoekend naar een houding waarin je je het meest op jouw gemak voelt. Het vragenuur barst los en schoonvader- en moeder vragen het hemd van je lijf: “We hebben al zoveel over je gehoord. Vertel eens wat over jezelf. Wat voor baan heb je? Waar woon je? En, uit wat voor gezin kom je eigenlijk?” Alle ogen zijn nu op jou gericht. We kregen 2508 reacties van Parship-leden, waarvan 1302 vrouw en 1206 man. Het blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden de eerste ontmoeting het liefst zo lang mogelijk uitstelt.

Verplicht nummer

Maar liefst 55% van de vrouwen bezoekt haar schoonouders pas als ze zeker weet dat de relatie goed zit. Ook 42% van de mannen onderschrijft dit antwoord. 21% van de heren en 20% van de dames maakt hun goedbedoelde entree na drie maanden. Zo’n bezoek vindt dan eerder plaats uit loyaliteit jegens de partner. Je laat hiermee namelijk zien dat je de relatie serieus meent.

Waarom wachten?

Enthousiaster zijn de 25% mannelijke respondenten en 15% vrouwelijke respondenten. Na een maand staan zij al op de stoep bij hun schoonouders. “Waarom wachten? Ik wil weten uit welk nest mijn geliefde komt!”, roepen zij verheugd. In de minderheid is vijf procent vrouw en zeven procent heer. Al na een week stellen ze zich voor en trekken ze zelfs al Sinterklaaslootjes.

Stress

Hoe goed de relatie ook zit, slechts twee procent van zowel de mannelijke als de vrouwelijke ondervraagden, gaat pas na een half jaar, op aandringen van zijn of haar partner, op visite. En zijn knikkende knieën bijna hoorbaar! Deze stress vermijdt drie procent van de mannen, en twee procent van de vrouwen liever helemaal: “Als ze me willen ontmoeten dan komen ze maar bij mij langs”, luidt het antwoord.

Tips

Je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk bij jouw schoonouders te maken. Daarom geeft Parship je hier alvast een paar handige tips:

* Doe je niet anders voor dan je bent. Dit kan in een later stadium leiden tot teleurstellingen of misverstanden. * Neem een leuk presentje mee: Een fles wijn of bosje bloemen doet het vaak erg goed. * Geef complimenten over bijvoorbeeld de inrichting van het huis. Let op: niet overdrijven! * Plan een bezoek in. Ga eerst eens langs op een rustig moment. Zo voorkom je dat je meteen wordt voorgesteld aan de gehele familiaire achterban.

Tot slot, een geruststelling: wist je dat heel veel Nederlanders de eerste ontmoeting met de schoonouders heel spannend vinden? Google maar eens “eerste ontmoeting schoonouders”.