Ga je door een breakup? Zo doorsta je alle liefdesverdriet fases

18.07.2023 Parship Redactie

Een gebroken hart. Het klinkt net zo pijnlijk als het daadwerkelijk is. Is je relatie sinds kort gestrand en zit je midden in een breakup? Dan is er een aantal dingen die je kunt doen om je beter te voelen. In deze blog leer je alle liefdesverdriet fases herkennen en geven we je tips hoe je deze vervelende periode doorstaat. Je staat er niet alleen voor!

Door welke fases ga je tijdens een breakup?

Tijdens een breakup passeer je een aantal fases. De een is moeilijker dan de ander en iedereen ervaart ze anders, soms zelfs door elkaar heen. Een breakup wordt niet voor niets een emotionele achtbaan genoemd. Over het algemeen komen de volgende 5 liefdesverdriet fases voor:

1. Ontkenningsfase

De eerste fase van liefdesverdriet is de ontkenningsfase. In deze beginfase ben je ervan overtuigd dat het nog wel goed komt tussen jou en je ex. Jullie waren toch een leuk koppel? Vaak ontstaat dit ongeloof als reactie vanuit zelfbescherming. Het is té pijnlijk om te bevatten dat jullie niet meer samen zijn, dus je praat jezelf aan dat het maar tijdelijk is. 

2. Boos op je ex

Dit is niet altijd het geval, maar als je op een minder leuke manier uit elkaar bent gegaan vaak wel. In deze fase ben je woest op je ex en geef je diegene de schuld van jullie breakup. Je zet je verdriet om in boosheid om de pijn weg te duwen. Je moet er niet aan denken om ooit weer met je ex te zijn.

3. Onderhandeling

Dan komt de onderhandelingsfase. In deze fase trek je weer meer naar je ex en doe je er alles aan om diegene terug te winnen. Vertelde je ex vriend(in) dat hij of zij je te weinig zag? Dan beloof je voortaan alle tijd samen te spenderen. Vond diegene je te jaloers? Dan zweer je daar voorgoed van genezen te zijn. Alles om weer herenigd te worden met je ex.

4. Depressie

Dit is de zwaarste fase van allemaal. Je realiseert je dat je relatie echt voorbij is en je voelt je eenzaam. Dit gaat ook gepaard met laag zelfvertrouwen en de overtuiging dat je voor altijd single zal blijven. Gelukkig staat er na al deze slapeloze nachten nog een positieve fase op je te wachten.

5. Loslaten

Dit is het moment dat je je oude liefde gaat loslaten. Je begint in te zien dat het niet meer gaat zijn zoals het was. Het is tijd voor acceptatie! Langzamerhand ga je ook de voordelen inzien van vrijgezel zijn. Je zelfvertrouwen neemt toe, je begint weer met daten en kijkt positief naar de toekomst. Vroeg of laat komt de juiste persoon wel op je pad.

Hoe kun je omgaan met liefdesverdriet? Onze 3 tips

Het zijn er veel, die 5 liefdesverdriet fases waarbij een hoop verschillende emoties komen kijken. Er komt veel op je af en het kan best even duren voordat je over je liefdesverdriet heen bent. Hoe ga je daarmee om? Wij geven je 3 tips om je gebroken hart te verwerken. 

1. Neem tijd om je verdriet te verwerken

Liefdesverdriet is een rouwproces. Niet gek dus, dat het je zo van slag maakt. Neem vooral de tijd om je verdriet te verwerken – liefdesverdriet kent geen maximumtijd. Geef toe aan je emoties en krop ze niet op. Vroeg of laat komen ze toch wel op je bordje terecht. Je doet er goed aan om wat minder hooi op je vork te nemen tot je weer de oude bent.

2. Zoek genoeg afleiding

Afleiding is dé oplossing om je hoofd op andere gedachten te brengen. Zo blijf je niet hangen in je verdriet en realiseer je je dat er genoeg leuke dingen zijn om je bed voor uit te komen. Betrek je familie en vrienden bij je breakup en sta toe dat ze je helpen, met je praten en dingen organiseren.

3. Besef dat je niet de enige bent

Ook heel belangrijk: besef dat veel mensen precies hetzelfde hebben meegemaakt als jij. Ook zij hebben allerlei emoties gevoeld, maar zijn er toch goed uitgekomen. En als het hen is gelukt, gaat het jou ook lukken!

Opnieuw de liefde vinden met Parship

Aan een nieuwe liefde moet je in de eerste liefdesverdriet fases nog niet denken. Toch kan opnieuw gaan daten je helpen bij de verwerking en je zelfvertrouwen een flinke oppepper geven. Wil jij het doosje tissues achterwege laten? En ben je klaar om weer te gaan daten? Bij Parship helpen wij je verder in je liefdesavontuur. Ontdek onze blogs vol met waardevolle tips en advies over dating en relaties, of schrijf je in en maak vandaag een nieuwe start!