Niet gescheiden, wel uit elkaar

30.09.2021 Parship Redactie

Als je op jouw profiel naar waarheid invult dat je gescheiden bent, verloopt het zoeken naar een partner dan moeizamer? Deze vraag van Parship-lid Ilona (41) zette ons aan het denken.

‘Dag Parship-team,

Ik heb het vaak gemerkt: als een vrouw op haar profiel vermeldt dat ze apart woont maar niet gescheiden is, krijgt ze weinig berichten. Terwijl iemand goede redenen kan hebben om (nog) niet tot echtscheiding over te gaan. Bijvoorbeeld als je getrouwd bent met een buitenlander van wie de verblijfsvergunning in het geding komt. Of de fiscale voordelen wegen zwaar, terwijl de verstandverhouding met de ex nog steeds goed is.

De laatste man die ik online ontmoette had op zijn profiel staan dat hij ‘gescheiden’ was. Bij onze eerste afspraak vertelde hij echter dat hij en zijn vrouw al zes jaar (!) uit elkaar waren, maar hun huwelijk nooit was ontbonden. Om zijn kansen te vergroten deed hij alsof hij gescheiden was. Eerlijkheid is niet altijd de beste optie, dat bleek maar weer. Ook zijn er ongehuwde stellen die apart wonen maar nog steeds verplichtingen aan elkaar hebben, bijvoorbeeld bij een samenlevingscontract. Wat vinden jullie hiervan?’

Ilona (41), ondernemer

Beste Ilona,

De vraag die je stelt is in twee opzichten interessant: het is inderdaad ingewikkeld om aan nieuwe contacten duidelijk te maken hoe de situatie precies zit, als je gescheiden leeft van je partner maar niet officieel gescheiden bent. Aan de andere kant schrikken mensen soms terug van iemand die nog getrouwd is, omdat men bang is voor problemen of vermoedt dat het diegene gaat om een relatie voor ‘erbij’, in plaats van een nieuwe relatie.

Vooroordelen

Laat ons duidelijk zijn: we hebben het over een probleem dat eigenlijk geen probleem is. Zoals je terecht zegt, kunnen mensen de meest uiteenlopende redenen hebben om uit elkaar gaan zonder te scheiden. Het zegt niets over het feit of je eraan toe bent een nieuwe relatie aan te gaan. Er bestaan evengoed ook wederzijdse verplichtingen bij niet-gehuwde stellen die apart wonen. Maar iedereen in zo’n situatie krijgt te maken met vooroordelen. Vaak is men bang te maken te krijgen met allerlei onopgeloste echtelijke problemen.

Eerlijkheid duurt het langst

Mensen die apart wonen maar nog niet gescheiden zijn, doen er goed aan dit niet, zoals de man hierboven deed, te verdoezelen. Beter is het dit onderwerp meteen te benoemen en open om te gaan met dit ‘heikele’ onderwerp. Het is raadzaam goed op je profiel te vermelden dat je emotioneel ongebonden bent en vrij om een nieuwe relatie aan te gaan. Zelfs een opmerking dat jij en je partner ‘in goed overleg’ uit elkaar zijn gegaan kan veel misverstanden voorkomen. Wees eerlijk tegenover jezelf en neem de tijd om na te denken de vraag: waarom ben ik niet echt gescheiden? Wie heimelijk hoopt op een verzoening kan het zoeken naar een nieuwe partner misschien beter een tijdje uitstellen.

Zeker weten is beter dan geloven

Als de situatie omgekeerd is, raden wij aan je vooroordelen terzijde te schuiven. Stuur gerust een bericht naar iemand met een profiel dat je aanspreekt, ook als erbij staat dat degene nog getrouwd is maar apart woont. Bij twijfel is het goed om de vraag te stellen wat dat ‘apart wonen’ inhoudt, voordat je verder gaat. Als je geen bevredigend antwoord krijgt, kun je altijd nog terug. Over het algemeen zou je zo de meeste problemen moeten kunnen vermijden. Op een bepaalde leeftijd kom je nu eenmaal veel mensen tegen die al een huwelijk achter de rug hebben. Daar moet je dan samen het beste van zien te maken.

Groeten, het Parship-team