Tips voor het schrijven van je eerste bericht naar iemand op Parship

17.12.2021 Parship Redactie

Je staat ingeschreven bij Parship en je bent iemand tegengekomen die jou wel leuk lijkt? En nu wil je contact opnemen maar wat schrijf je in zo’n eerste bericht naar iemand?

Het schrijven van een eerste bericht naar iemand kan lastig zijn. De ander moet natuurlijk wel getriggerd worden door het bericht en jou direct iets terugsturen. In dit artikel geven wij je tips hoe je het beste het eerste bericht kunt schrijven en wat er wel en niet in moet staan.


De 10 beste tips voor een succesvol eerste bericht

Je zult merken dat zodra je ingeschreven staat bij een datingsite, je overspoeld wordt met berichtjes, glimlachen en mails van andere singles. Het is dus belangrijk om op te vallen tussen al deze mensen. Maar hoe doe je dat op een authentieke manier, dus dat je zoveel mogelijk jezelf blijft. De volgende tien online datingtips voor een eerste bericht kunnen je helpen:

  1. Schrijf persoonlijk en individueel

Een goede eerste boodschap begint met de juiste aanhef. Spreek hem of haar rechtstreeks aan met zijn of haar profielnaam. Hoe persoonlijker en individueler je jouw gesprekspartner aanspreekt, hoe meer interesse je toont.

Niet doen: Vermijd het kopiëren van kant-en-klare zinnen. Het eerste bericht moet duidelijk een verwijzing bevatten naar iets uit het profiel van de ontvanger.

2. Stel open vragen

Een groet alleen is niet genoeg. Probeer het gesprek op gang te brengen met open W-vragen (wie, wat, waar, wanneer….) die je gesprekspartner aanmoedigen om meer over zichzelf te vertellen. Misschien zag je iets in het profiel staan wat je erg leuk vond. Waar ging je laatste reis heen? Wat is de naam van je huisdier? Wat kook jij het liefst? …

Niet doen: Probeer er bij het formuleren van jouw vragen voor te zorgen dat ze meer inhouden dan een simpel ja-nee-antwoord. Maar het moet ook niet lijken op een ondervraging.

3. Let op je complimentenkeuze

Een compliment is natuurlijk altijd leuk om te krijgen en kan ook gebruikt worden als middel om een ​​gesprek aan te gaan. Als je echt wilt scoren, benadruk dan wat je zo leuk vindt aan de ander en wat je bewondert. Dat kan een karaktereigenschap zijn, maar ook een bijzonder interessegebied.

Niet doen:  Maak niet gelijk een compliment over het uiterlijk. Deze strategie is te oppervlakkig en kan soms de indruk wekken dat iemand gewoon voor de lol en niet serieus is.

4. Hoe wordt de ander nieuwsgierig naar jou?

Om ook interesse in jezelf te wekken, is het handig om aan het begin van het gesprek een kleine teaser over jezelf toe te voegen. Deel dingen over jezelf die een wederzijdse verbinding creëren, nieuwsgierigheid opwekken of vragen oproepen.

Niet doen: Vertel je verhaal over lijden en leven niet meteen, maar blijf op sommige punten (nog) mysterieus.

5. Schrijf kort en krachtig

Bij tip2 zeiden we het al maar vermijd een simpele “hallo” of “hi”. Probeer ook geen ellenlange verhalen te schrijven over jezelf. Houd het kort en krachtig. Als je iemand ontmoet, heb je alle tijd om hier dieper op in te gaan.

Niet doen: Houd geen monologen! Probeer een evenwichtige balans tussen beider boodschappen te krijgen waarbij jullie allebei aan bod komen.

6. Scoor punten met eerlijkheid en humor

Je wilt je het liefst perfect voordoen. Maar je krijgt pas punten als je ook voor je zwakke punten blijft. Hoe eerlijker en natuurlijker je bent, hoe socialer je overkomt op de ander. Let er wel op, dat je niet direct je hele medische- en relatiegeschiedenis uitvoerig uit de doeken doet. Een zekere mate van zelfspot kan hier nuttig zijn om een ​​humoristische start te creëren.

Niet doen: Probeer niet krampachtig raar te doen om een ​​grappig eerste bericht te maken. Je moet de ander ook niet de indruk geven dat je hem belachelijk maakt.

7. Schrijf emotioneel in plaats van informeel

Sommige mensen houden een eerste bericht het liefst een beetje zakelijk, maar pas op dat je niet te zakelijk en afstandelijk overkomt. De ander is vaak wel geïnteresseerd in wat je emotioneel raakt of beweegt. Miscchien kunnen een paar emoji’s (niet teveel) je boodschap iets luchtiger maken?

Niet doen: Pas op voor te veel emoties en gevoel in je mails! Het kan al snel too-much worden waardoor de andere en verkeerd beeld van je krijgt.

8. Voor elke situatie de juiste sollicitatiebrief

Wat we hiermee bedoelen, is dat jouw eerste bericht moet aansluiten bij de ander. Ook deze tip gaven we eerder, want het kopieren van kant en klare zinnen vinden wij een no-go. Hoe zou jij het vinden als je een bericht kreeg dat al naar tientallen andere singles is gestuurd? Je verdient een oprecht en eerlijk bericht, vind je niet?

In het datingprofiel van iemand kun je veel informatie halen. Welke hobby’s, sport- of vrijetijdsactiviteiten staan er genoemd? Staat er iets beschreven waar jij je in herkent? Foto’s kunnen ook veel onthullen over iemands persoonlijkheid. Veel vakantiefoto’s duiden op de wens om te reizen. Huisdieren, familieleden of vrienden kunnen je veel vertellen over zijn of haar sociale vaardigheden. Waar ben je bijzonder enthousiast over?


We hopen dat je met deze 8 tips met iets meer gemak dat eerste bericht kunt schrijven. Om je nog iets verder op weg te helpen, geven we nog 5 punten waar je op kunt letten. Als je deze ook nog leest, dan gaat dat eerste bericht helemaal goed komen!

Niet iedereen is een geboren schrijver en er bestaat niet zoiets als de perfecte boodschap, omdat deze altijd verschilt van situatie tot situatie en van persoon tot persoon. Probeer de volgende 5 tips mee te nemen als je dat eerste berichtje schrijft:

  • Schrijf persoonlijk en kopieer niet.
  • Gebruik open vragen om een gesprek op gang te krijgen.
  • Schrijf positief en respectvol.
  • Wees geduldig en zet de ander niet onder druk.
  • Let op de juiste spelling.

Blijf bij jezelf en toon interesse in de ander