Verliefd op verliefd zijn
Iedereen vindt het geweldig om verliefd te zijn. Maar wanneer spreek je van een verslaving aan verliefdheid?
Dit gebeurt er als mensen verliefd zijn
Verliefdheid is verrukkelijk. Het is heerlijk om je geliefd en gewaardeerd te voelen en positieve aandacht te krijgen. Verliefdheid wordt door de wetenschap vaak gezien als een middel dat door moeder natuur is ontwikkeld om twee mensen sneller te laten hechten. Er komen bij verliefdheid hormonen vrij, zoals dopamine en oxytocine. Die geven je een goed gevoel. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat je bij verliefdheid dezelfde gebieden in de hersenen activeert als bij een cocaïneverslaving. Verliefd zijn kan dus verslavend zijn!
Dol op verliefde gevoelens
Verslaafd aan de liefde? Eén op de twaalf mensen heeft er last van: het gevoel niet zonder partner te kunnen. Verliefdheid prikkelt het brein net zoals een cocaïneverslaving, en afwijzing of verlating veroorzaakt dezelfde pijn als afkicken. Want wat gebeurt er als de liefde niet wederzijds blijkt en er een verliefd persoon achterblijft? Dan moet die persoon echt ‘afkicken’. Er is een sterk verlangen naar het opwekkende stofje dat verliefdheid geeft: the love drug.
Maar wanneer zijn mensen verslaafd aan verliefd zijn?
Sommige mensen zijn gevoeliger voor verslavingen dan anderen. Dat heeft onder andere te maken met het serotonineniveau in hun hersenen. Mensen die gevoelig zijn voor verslavingen kunnen bevestiging gaan zoeken in middelen als alcohol, roken en drugs. Maar ook in de liefde. Bij een verslaving aan de liefde gaat men continu op zoek naar verliefdheid en/of relaties.
Of ben je verslaafd aan emotionele pijn?
Natuurlijk is het normaal om te verlangen naar een relatie, en dat je zin hebt om verliefd te worden. Maar soms gaat dat verlangen over in een liefdesverslaving. De grens is niet altijd duidelijk. Bij mensen die verliefd zijn op het verliefd zijn, ontstaat er een verslaving aan emotionele pijn. Daarin wordt stress en spanning verward met hartstocht, en emotionele pijn met liefde. Er wordt constant gesmacht naar aandacht van iemand anders en de persoon is snel en constant verliefd. Een liefdesverslaafde heeft moeite met relativeren en leeft op een roze wolk. Soms accepteren ze respectloos gedrag van een partner, omdat het hebben van een relatie zo belangrijk is.
Van hoge toppen naar diepe dalen
Mensen die verslaafd zijn aan verliefdheid hebben romantiek nodig. Ze gaan steeds opnieuw een nieuwe relatie aan, en ze hebben veel behoefte aan liefde. Soms zijn er foute relaties en soms wordt een verliefdheid niet beantwoord. Die dieptepunten geven het gevoel van een extreme climax als het een keer weer wel leuk is. Zo’n hoogtepunt zorgt ervoor dat je de dieptepunten weer aankunt, en dat deze mensen opnieuw bereid zijn om weer verliefd te worden. Hun hele leven draait om de liefde.
Hoe kom je ervan af?
Iedereen is weleens hartstochtelijk verliefd geweest en de meeste hebben al eens geleden onder een gebroken hart en liefdesverdriet. Maar hoe kun je een verslaving aan de liefde afremmen? Volgens neurologen kunnen we onze emoties voor een groot deel zelf besturen. Om de sterke verliefde gevoelens te onderdrukken is het vooral belangrijk om contact met de ander te vermijden. Daarmee geef je je hersenen de mogelijkheid te herstellen. Probeer je eigenwaarde niet te halen uit een ander persoon, of uit een liefdesrelatie. Werk aan liefde voor jezelf.
Bij Parship vind je de juiste match
En als je wel verliefd wilt worden en een serieuze relatie opbouwen? Kies dan voor een persoon die qua interesses en idealen, achtergrond en opleidingsniveau op jou lijkt. Dat heeft de meeste kans op slagen. Bij Parship doe je een uitgebreide test, zodat je alleen matches krijgt die echt bij jou passen. Nieuwsgierig? Je kunt je hier aanmelden.