Bindingsangst of gewoon niet verliefd?
Wanneer iemand de ideale match is, maar je geen verliefdheid voelt, kun je aan jezelf gaan twijfelen. Ligt het aan mij, heb ik misschien bindingsangst? Als je moeite hebt om je vrijheid los te laten of de emotionele verbinding uitblijft, is het begrijpelijk dat je dit als bindingsangst ervaart. Maak je niet druk! Grote kans dat je gewoon niet verliefd bent en dat is heel normaal. We beschrijven in dit artikel wat de verschillen zijn en hoe je het beste kunt omgaan met de situatie. Zo kun je met een goed gevoel door met de zoektocht naar de ware liefde.
Niet verliefd of bindingsangst, wat is het verschil?
Bindingsangst kent meerdere symptomen. De meest voorkomende zijn:
- Moeite met het loslaten van onafhankelijkheid en vrijheid
- Zeer korte relaties hebben of relaties volledig vermijden
- Gebrek aan emotionele verbinding met je partner
Als je niet verliefd op iemand bent, uit zich dit net anders. Het gaat er dan niet om dat iemand geen emotionele connectie aan durft te gaan, maar er is sprake van een tekort aan interesse.
Tekenen dat het geen bindingsangst is, maar een gebrek aan verliefdheid
Het onderscheid maken tussen niet verliefd zijn en bindingsangst hebben kan uitdagend zijn, wij zetten de kenmerken van niet verliefd zijn voor je op een rijtje.
1. Je kijk niet uit naar het zien van de ander
Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat je niet verliefd bent, is als je niet enthousiast bent om de ander te zien. Verliefdheid gaat vaak samen met een gevoel van gezonde spanning bij de gedachte dat je elkaar ziet. Als deze gevoelens ontbreken en je niet uitkijkt naar jullie dates, duidt dit misschien op het ontbreken van verliefde gevoelens.
2. Afspreken voelt als een moetje
Wanneer het idee van samenzijn meer aanvoelt als moeten, wijst dit mogelijk op een gebrek aan romantische gevoelens. In relaties waarin liefde en affectie aanwezig zijn, kijken (potentiële) partners vaak uit naar dates en de kans om de band met elkaar te versterken. Dit onderscheidt zich van bindingsangst, waarbij de angst om je te binden centraal staat, en niet per se het gebrek aan gevoelens voor de ander.
3. Je voelt geen fysieke aantrekkingskracht
Fysieke aantrekkingskracht is een belangrijk onderdeel van verliefdheid. Het gebrek hieraan kan een duidelijke indicator zijn dat het niet om bindingsangst gaat. Mensen met bindingsangst kunnen nog steeds sterke fysieke en emotionele aantrekking tot hun partner voelen, maar worden tegengehouden door hun angst voor intimiteit en binding. Als er geen sprake is van fysieke aantrekking, kan dit wijzen op een gebrek aan verliefdheid. Het is belangrijk om je te realiseren dat fysieke aantrekkingskracht varieert van persoon tot persoon en dat het ontbreken ervan niet altijd reden voor alarm is.
Niet verliefd? Dit zijn onze tips
Wanneer je niet meteen verliefd bent in de beginfase van het daten, kan het zijn dat dit met de tijd nog komt. Verliefdheid kan langzaam ontstaan. Wanneer je meer met iemand omgaat en een emotionele band opbouwt, kunnen de verliefde gevoelens groeien. Weet je nu zeker dat dit niet het geval is en dat je niet verliefd bent op de persoon waarmee je aan het daten bent? Dan is het fijn voor jezelf, maar ook voor de ander, om hier goed mee om te gaan.
Praat erover
Als je je realiseert dat je weinig gevoelens hebt voor de ander, dan is het fijn om dat bespreekbaar te maken. Reflecteer zelf ook op je gevoelens, zodat je duidelijk kunt communiceren wat je ervaart en waarom je denkt dat er geen toekomst in de relatie zit. Door er open over te praten en niemand met vragen te laten zitten, kun je het goed afsluiten. Als je dit lastig vindt, kun je er misschien eerst met vrienden over praten.
Op een nette manier afwijzen
Benader de ander met respect en empathie. Geef aan dat het gebrek aan verliefde gevoelens niet per se iets zegt over de kwaliteiten van de ander, maar dat het meer gaat om een gebrek aan een diepere emotionele connectie van jouw kant. Wees duidelijk en eerlijk, maar vermijd kwetsende uitspraken. Onthoud dat het niet vinden van een romantische klik niet betekent dat er iets mis is of dat je last hebt van bindingsangst. Het is simpelweg een deel van het proces van het vinden van de juiste match.
Daten via Parship
Een groot voordeel aan daten via Parship is de serieuze benadering van liefde en relaties. De potentiële partners die je op Parship tegenkomt zijn, net zoals jij, op zoek naar een diepere connectie. Dit betekent dat je minder tijd verspilt aan het filteren van matches die alleen op zoek zijn naar een korte flirt. Met de persoonlijkheidstest van Parship word je gekoppeld aan mensen die echt bij je passen. Zo weet je waar je aan toe bent. Daarnaast zijn de gebruikers van Parship eerlijk en kun je open met elkaar over in gesprek gaan wanneer de verliefde gevoelens er niet zijn. Meld je vandaag nog aan op Parship en begin jouw reis naar een betekenisvolle connectie.